874e6085fb7b82fe81516673cf58d069 Всемирното Православие - АТОНСКИ МОНАСИ ДОНЕСОХА МОЩИТЕ НА ЛЕЧИТЕЛЯ ПАНТЕЛЕЙМОН ПРИ РАКОВО БОЛНИ ДЕЦА В ОДЕСАНа 6 февруари атонски монаси начело с викария на Одеска епархия Южненски (1) епископ Диодор донесоха в Одеската областна детска болница чудотворните мощи на свети великомъченик и лечител Пантелеймон. Светите му мощи се съхраняват на Атон, а тези дни са в Одеса - съобщиха от Информационно–просветния отдел на Украинската православна църква).

 

 Свещенослужителите занесоха светинята до всяка стая, до всички болнични корпуси и зали, за да могат тежкоболните деца, приковани на легло, да имат възможност да се помолят на светия великомъченик и лечител Пантелеймон пред неговите мощи.

Накрая епископ Диодор в съслужение с другите духовници отслужи молебен, на който молитвено участваха родителите на болните деца, самите малки пациенти и медицинският персонал на болницата.

По-рано, на 4 февруари, да се помолят и докоснат до светите мощи на великомъченика и лечителя Пантелеймон можаха тежкоболните пациенти на Одеския областен онкологичен диспансер.

В Одеса ковчежето с мощите бе донесено от манастира "Свети Павел" (2) на Света Гора-Атон. Както съобщи СПЖ (Съюз на православните журналисти ), за времето на пребиваване на светинята в катедралния храм "Преображение Господне" (Спасо-Преображенски събор ), от 2-ри до 6-ти февруари, пред нея са се помолили повече от 100 000 вярващи, се казва в съобщението на прес-службата на Одеска епархия.

 

+  +  + + +

1) Южное - областен град в Одеска област, Украйна - бел. ред.

2) На Света Гора - Атон мощи на Свети Пантелеймон се съхраняват в два манастира: честната глава на светеца - в едноименния руски манастир, и в гръцкия "Свети Павел". В Украйна са донесени св. мощи от втората обител - бел. ред.