258338.b Всемирното Православие - В ГЪРЦИЯ ВЪЗНИКНА БУРЕН СПОР ОКОЛО ПРЕДСТОЯЩОТО ДОНАСЯНЕ В АТИНА НА МОЩИТЕ НА СВ. ЕЛЕНА ОТ ВЕНЕЦИЯ Съобщението за планираното пренасяне тази пролет в Гърция на мощите на св. равноапостолна империатрица Елена получи широк отзвук В Еладската православна църква, съобщава Седмица ру., с позоваване на гръцкото издание Ромфеа.

От страна на синодалните митрополити на Еладската Църква се чуха доста въпроси и оплаквания по повод очакваното пребиваване на св. мощи.

В същото време архиепископът на Атина и на цяла Гърция, както се съобщава, е изразил недоволството си по повод инициативата на церемонията по тържественото посрещане на светинята да бъдат поканени европейски монарси и президенти, без окончателното одобрение на този въпрос от Светия Синод на Еладската православна църква.

Гръцките йерарси изразиха и недоумението си за това, че предстоящото пребиваване на мощите на св. Елена в Атина през май ще се състои преди Еладската православна църква да е напълно уверена в истинността на реликвата, която трябва да бъде донесена от Венеция в гръцката столица на 14 май 2017 г.

Кореспондент на агенция «Ромфеа» се е срещнал с Фанарионския епископ Агатангел, генерален директор на службата «Апостолики Дякония» (гр. Αποστολικ Διακονα), която е инициатор за донасянето на реликвата от Венеция в Атина. Йерархът е обяснил, че няма никакви съмнения относно истинността на венецианската светиня. По думите му, това са «единствените мощи на света Елена, които са преминали процес на официално признаване през 1929 година».

Освен това епископът е подчертал, че съхраняваните във Венеция мощи на св. Елена – част от черепа (тилна кост, теменна кост, очни орбити, кости от носа и други фрагменти) и голяма част от останалата част от тялото, които от съображения за безопасност са били заключени в реликварий във формата на тялото на империатрицата, са запечатани с восък.

Междувременно синодалните митрополити, коментирайки изказванията на епископ Агатангел, казали, че не трябва така свободно да се оперира с термини като «мощи» и «части от мощи». «С такива неща игра не бива», — заключили йерарсите. Подробното обсъждане на този въпрос трябва да бъде направено веднага и Св. Синод трябва да бъде подробно информиран за резултатите от дискусията, след което ще вземе окончателно решение. Това е мнението на митрополиите от Еладската Църква.

Според информация на агенция «Ромфеа», освен признатите мощи на света Елена, пазещи се във Венеция, които са преминали процес на официално признаване от Католическата църква през 1929 г., в качеството им на мощи на равноапостолната империатрица се почитат също и реликви, намиращи се в Париж, в Рим и в немския град Трир. В тази връзка гръцката агенция отбелязва, че римокатолиците са се оказали в пълен смут относно това къде се намират истинските мощи на св. Елена.

Агенция «Ромфеа» напомня и, че през 1875 г. римокатолическият епископ Ришар отворил ковчежето мощехранителница, съхранявано в църквата Сен-Льо-Сен-Жил (фр. Saint-Leu-Saint-Gilles) в Париж, за да бъде извършен анатомичен анализ, след което обявил, въз основа на медицинските заключения, че мощехранителницата съдържа почти цялото тяло на светицата, докато черепът е изчезнал (!). Освен това епископът тогава казал, че останките от Париж напълно съответстват на описанието на мощите на св. Елена, направено от боландистите през ХVIII век.

В допълнение към казаното трябва да се напомни още, че части от мощите на света Елена се съхраняват в манастира Великата Лавра на Света Гора - Атон, Кикския манастир в Кипър и в редица други православни манастири и храмове в Гърция.

В тази връзка авторите на материала, публикуван от агенция «Ромфеа», си задават въпроса: нима онези, които организират пренасянето на част от мощите на св. Елена от Венеция, не знаят за съществуването на тези частици от мощи на светата империатрица в Гърция? Означава ли това, че «гръцките» фрагменти от мощи са лишени от благодатта на Светия Дух, щом е възникнала необходимост да бъде донесена «венецианската» част от светинята? Или пък официалното признание на «венецианските» фрагменти от римокатолиците ги правят по-истински, отколкото частиците съхранявани в Гърция?