1484714775 Всемирното Православие - МЕДИИ: В ГЕРМАНИЯ ОТКРАДНАЛИ ПЕЧАТА И ФАКСИМИЛЕТО НА ГРУЗИНСКИЯ ПАТРИАРХПечатът и факсимилето на католикос-патриарха на Грузия Илия II били откраднати от представителството на Патриаршията по време на лечението му в Германия, заявил богословът Гиоргий Тигинашвили в ефира на телевизионната компания "Имеди".

Източници от Патриаршията разказали, че на 9 февруари печатът и факсимилето са били използвани при назначението на Зугдидския и Цаишски митрополит Герасим Шарашенидзес на поста ръководител на епархията в Германия и Австрия.

"Ако патриархът беше починал по време на операцията в Германия, в Патриаршията щяха да бъдат задължени спешно да обявят името на приемника му. Това би било, разбира се, фалшифицирано завещание на патриарха“ - казал Тигинашвили.

Илия II замина за Германия на 2 февруари, на 13-ти му беше направена операция в Берлин, поради възпаление на жлъчния мехур. В същия ден грузинската прокуратура съобщи, че на аерогарата в Тбилиси, по обвинение в подготовка на убийство, е бил задържан ръководителят на службата по управление на имуществото на патриарха и директор на Медицинския център „Св. св. Йоаким и Анна“ Георгий Мамаладзе.

У обвиняемия намерили цианид, с който, според следователите, Мамаладзе е възнамерявал да убие високопоставен свещенослужител. По-късно в прокуратурата изключиха версията за покушение над патриарха, отбелязвайки, че в интерес на следствието не могат да уточнят чие убийство е подготвял той. Самият Мамаладзе отрича да има вина.

Един от адвокатите на задържания съобщил, че Мамаладзе е обвинен в подготовката на убийството на Шорен Тетруашвили, секретар–консултант на католикос-патриарха.

В рамките на скандала в Патираршията бяха уволнени началникът на Службата за охрана на патриарха Сосо Оханашвили и секретарят на Патриаршията Михаил Ботковели. При това Оханашвили обещал да направи "скандално изявление".

В неделя митрополит Петре, който не вярва във виновността на Мамаладзе, разказал пред журналисти, че още през 2009 година били правени опити за отравяне на патриарха, когато президент бил Михаил Саакашвили. По думите на митрополита, гостите на патриарха по време на един от обедите били обслужвани от Шорена Тетруашвили, след което патриархът се почувствал зле и бил хоспитализиран.

 

ТБИЛИСИ, 27 февруари, РИА Новости, Меги Кикалейшвили

Снимка: РИА Новости. Сергей Пятаков