259812.p Всемирното Православие - ЕТОЛИЙСКИЯТ МИТРОПОЛИТ КОЗМА: «ИКУМЕНИЗМЪТ СЪЗДАВА НОВ БОГ»Agionoros.ru публикува фрагменти от Окръжното послание на Етолийския митрополит Козма (Еладска православна църква) в Неделята Тържество на Православието.

«Възлюбени чеда, в този велик ден бих искал да ви напомня за някои основополагащи и спасителни истини, които днес мнозина се стремят да захвърлят, предизвиквайки с това смущение, като в резултат поставят под заплаха нашето спасение.

Когато употребяваме термина «Църква», трябва да осъзнаваме и изповядваме, че имаме предвид само нашата Православна Църква. Защото само тя е Църква.

За това добре е казано в поученията на светия равноапостолен Козма Етолийски: „Аз, християни, посветих на ученето четиридесет-петдесет години, четох за праведните, нечестивите, безбожниците и еретиците – изучих глъбината на мъдростта. Всички вери са лъжливи, фалшиви, произлизат от дявола. В едно не се съмнявам: само нашата вяра, вярата на православните християни е правилната и свята вяра”.

Кой е врагът на истината?

Идолопоклонството и неоезичеството; философията, желаеща да замени Божественото слово с човешко; ересите, които с ожесточение се стремят да изопачат истината.

И папизмът игнорира Богочовека Христос. Той поставя в центъра на всичко и провъзгласява в качеството на видима глава на Църквата – папапа, като непогрешим, а всъщност ересиарх и егоцентричен човек.

И протестантите игнорират Богочовека Господа; те са отхвърлили единия Римски папа, за да провъзгласят всеки един от себе си за папа.

Папизмът и протестантизмът са ереси. Те не могат, преди да принесат покаяние, да се наричат Църква.

Не може да не се спомене и всеереста на икуменизма. Тази ерес, явяваща се оръдие на новия световен ред, иска за забърка в един кюп Православието и разнообразните заблуждения. Без неповредената истина на Православието и послушание на Христовото Евангелие, икуменизмът иска да създаде нов бог – природно създание и плод на човека».