70f448587bb70c3d22f8bfbfe26b5664 Всемирното Православие - ИЗСЛЕДВАНЕ СОЧИ, ЧЕ В ЕВРОПА ИМА ПОВЕЧЕ ПРАВОСЛАВНИ И ПО-МАЛКО КАТОЛИЦИ Пресцентърът на американския изследователски център Pew Research Center съобщава, че по-голямата част от жителите на Централна и Източна Европа изповядват православие и техният брой расте на фона на намаляващия брой католици, предава Интерфакс.

Като цяло около 57% от населението на региона се определя като православно.

Сред тях са жителите на десетте държави с православно мнозинство, в това число Русия, Украйна, Гърция, Белорус, България, Сърбия, Грузия, Армения, Румъния и Молдова, показа анкета, проведена от юни 2015 до юли 2016 г. в 18 страни сред повече от 25 хиляди души.

В допълнение към това православните образуват значителни религиозни малцинства в Босна (35%), Латвия (31%) и Естония (25%).

Делът на католиците сред населението на региона е около 18%. В Полша, Хърватска, Литва и Унгария те представляват религиозно мнозинство.

Както отбелязват авторите на изследването, в големите страни от региона се наблюдава рязко увеличение на дела на православните и намаляване на дела на католиците: от момента на разпада на СССР делът на руснаците, определящи себе си като православни, се е увеличил от 37% през 1991 г. до 71%. В същото време в историческите католически държави се наблюдава обратна тенденция. Например, в Полша броят на католиците е намалял от 96 на 87 %, в Унгария – от 63 до 56%, в Чехия – от 44 на 21%.

В същото време католиците в Централна и Източна Европа ходят по-често на църква, отколкото православните.

Независимо от големия брой вярващи в повечето страни от региона, всекидневната молитва не е норма. Така само 17% от анкетираните в Русия и по 27% от Полша и Сърбия се молят поне веднъж на ден. Най-много са вярващите в Молдова, практикуващи всекидневна молитва (48%).

14 % от населението на региона са атеисти или такива, които не се причисляват към никоя религия. Най-голям е техният брой в Чехия (72%) и Естония (45%).