26bb927bfac2f9b3810ec2106a300aee Всемирното Православие - МИТРОПОЛИТ ОНУФРИЙ: „ПО ВЪПРОСИТЕ НА ВЯРАТА НЕ МОЖЕ ДА ИМА НИКАКВИ КОМПРОМИСИ“"Господ Иисус Христос е създал Църквата, а не конфесията. Пълнотата на вярата и всичко нужно за спасението се пази само в Православието". Това каза в интервю Киевският и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, предаде Информационно-просветителският отдел на Украинската православна църква.

„Само Православието учи правилно да се слави Бога. Тази вяра е направила нашия народ силен, красив и благороден. Основа на нашето вероучение е спазването на двете заповеди: любов към Бога и любов към ближния. Върху тези принципи трябва да строим живота си. Обърнете внимание: светът не се крепи на престъпниците или на хората с ниска нравственост. Светът се крепи само на верните на Господ, на чистите по душа, сърце и тяло. Всички изпитания, които Бог изпраща или допуска, те приемат с благодарност, търпение и смирение.

Врагът на човешкия род разпространява огромен брой заблуждения и ереси, започвайки от времената на първите християни. Няма нищо чудно в това, че днес, както и по-рано, се опитват да подменят истинската вяра. Да си спомним думите на Самия Спасител: "Тогава, ако някой ви каже: ето, тук е Христос или там е, - не вярвайте; защото ще се появят големи лъжехристи и лъжепророци и ще покажат големи личби и чудеса, за да прелъстят, ако е възможно, и избраните"ат. 24: 23, 24). Господ предупреждава за лъжливото разбиране за Него Самия. Христос не се крие нито в пустинята, нито във вътрешната стая. Той е винаги с нас и сред нас. А ние, на свой ред, сме длъжни да пазим вярност към Него, да отсичаме всякакви лъжеучения и заблуди, които носят само вреда. Трябва да се грижим за запазване на чистотата на нашата Православна вяра.


Да се угоди на Бога може само тогава, когато знаем Кой е Той, когато разберем Неговата воля спрямо нас и изпълняваме Неговата воля. Живеейки според Православната вяра, ние се готвим за блажената вечност. Затова по въпросите на вярата не могат да се правят никакви компромиси.


Понякога ни говорят: подайте си, значи, ръце един на друг и се помирете с всички конфесии. Такъв подход е изначално неприемлив. Ръка може да се подаде, когато трябва да се договорим в търговски дела, бизнеса и пр. Ако в човешката сфера между хората възникне спор, някой на някого трябва да отстъпи. Но в духовните въпроси не трябва да се постъпва така. В противен случай, приемайки неправилното учение, ние постъпваме както в известната пословица: „В гърнето мед – лъжичка катран“. Медът на вярата трябва да бъде чист, тогава ще бъде полезен за човека. Като съхраняваме чистотата на Православието, ние привличаме Божествената благодат – върху себе си, околните и цялото ни Отечество“ – подчерта Предстоятелят.