6388087d2f708b3132208c4af471a134 Всемирното Православие - В СТОЛИЦАТА НА СВЕТА ГОРА - АТОН ТЪРЖЕСТВЕНО СЕ ОТБЕЛЯЗВА ПРАЗНИКЪТ В ЧЕСТ НА ИКОНАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА „ДОСТОЙНО ЕСТЬ“На 24 юни катедралният храм „Успение на Пресвета Богородица“ в столицата на Атон отбелязва втори храмов празник (панигир). Тук в олтара се намира почитаната в целия православен свят чудотворна икона на Пресветата Дева „Достойно есть, пише Православное наследие Украины на Святой Горе Афон .

Названието на светинята говори за връзката ѝ с молитвата, която всички православни християни знаят. Историята на иконата води началото си от Х век.

Тогава в пещера близо до Карея – столицата на Света Гора – живеели старец и послушник. В събота срещу неделя (24 юни 982 г.) старецът отишъл на всенощното бдение в манастира, а послушникът останал в пещерата.

През нощта някой почукал на вратата на килията. Послушникът отворил, тъй като на Света Гора има много отшелници, живеещи в гората, които понякога идват при другите монаси. Непознатият инок отпил от водата. След това започнали заедно да се молят.

Когато дошъл ред на молитвата „Честнейшую Херувим, тайнственият гост казал, че по техните места тя звучи по-различно – той добавил в началото на молитвата думите: „Достойно есть, яко воистину блажити Тя, Богородицу, Присноблаженную и Пренепорочную, и Матерь Бога нашего(Достойно е наистина да те облажаваме, Богородице, Присноблажена и Пренепорочна, и Майка на нашия Бог“- пр.).

В този момент, когато прозвучало това песнопение, иконата на св. Богородица Милваща“, която се намирала в пещерата, се озарила от светлина. Послушникът не могъл да сдържи сълзите си от радост.

След това той помолил непознатия да запише думите на молитвата. Гостът се съгласил и ги написал с пръст върху каменна плоча, сякаш била от восък. Тайнственият непознат се представил като Гавриил и станал невидим. От образа на Божията Майка продължило още известно време да излиза дивна светлина.

Крайно удивеният послушник расказал всичко на стареца, когато той се върнал от служба. Показал му и каменната плоча, върху които ясно се виждали думите на молитвата. Старецът бил духовно опитен човек и веднага разбрал, че при тях е идвал Архангел Гавриил, когото Бог изпратил на земята, за да научат християните за тази молитва към Пресветата Дева.

Подвижниците разказали на прота – настоятеля на Света Гора, за случилото се. Той заповядал да свикат Събора на старците, на който още веднъж показали на всички събрали се плочата и разказали чудната история.

След това изпратили плочата на Цариградския патриарх. От този момент иконата на Пресвета Богородица започнали да наричат „Достойно есть, или Милваща“. По-късно я преместили в катедралния храм, в столицата на Атон – Карея, където тя се пази и до днес.

Вярващите отбелязват, че когато се молят пред иконата „Достойно есть“, Божията Майка чува молитвите им за изцеление, за завършване на всяка работа, за помощ при епидемии и нещастни случаи, за щастлив семеен живот.

 

690d19b46c6bb2a5a652ccb58d838b19 Всемирното Православие - В СТОЛИЦАТА НА СВЕТА ГОРА - АТОН ТЪРЖЕСТВЕНО СЕ ОТБЕЛЯЗВА ПРАЗНИКЪТ В ЧЕСТ НА ИКОНАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА „ДОСТОЙНО ЕСТЬ“

 

4be547b5f063485ce4958959d0d9204c Всемирното Православие - В СТОЛИЦАТА НА СВЕТА ГОРА - АТОН ТЪРЖЕСТВЕНО СЕ ОТБЕЛЯЗВА ПРАЗНИКЪТ В ЧЕСТ НА ИКОНАТА НА БОЖИЯТА МАЙКА „ДОСТОЙНО ЕСТЬ“