01 Всемирното Православие -  ДЕСЕТИ ЕПАРХИЙСКИ СЪБОР НА ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКА МИТРОПОЛИЯВ дух на разбирателство и братска любов се проведе Десетият епархийски събор на Западно- и Средноевропейска митрополия в катедралния за епархията храм „Св. Цар Борис" в престолния град Берлин, от 23 до 25 юни 2017 г. В събора взеха участие всички клирици на епархията и по двама миряни - представители на всяка от българските православни църковни общини, разпръснати в 14 държави в Централна и Западна Европа. 

 

Съвещанието на събора започна сутринта на 24 юни с Молебен отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний в съслужение с протосингела на епархията архимандрит Атанасий.

Митрополит Антоний приветства от свое име участниците в Събора и прочете приветствие от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към делегатите. След прочитането му архиереят изнесе доклад за състоянието на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ-БП.

Към настоящия момент най-бързо разрастващата се епархия на БПЦ има 32 клирици - 6 архимандрити, 9 ставрофорни икономи, 3 свещеноикономи, 6 протойереи, 7 свещеници и един схидякон.

Към юрисдикцията ѝ принадлежи и един манастир – „Св. Троица“ в Букххаген с общо четирима монаси. От 1 декември 2016 г. за протосингел на епархията е назначен архимандрит Атанасий (Султанов), който пребивава в старото седалище на епархията – Будапеща, и е предстоятел на храма „Св. св. Кирил и Методий“ там.

От Деветия епархийски събор през 2011 г. до сега за нуждите на епархията са ръкоположени трима клирици - отците Иван Карагеоргиев, Тенчо Веселинов и Йордан Пашев, а на служение в епархията са преминали отците Сергей Ненов в Българската православна църковна община в Щутгарт, Стефан Паликаров - в Милано и Симеон Минчев - във Виена.

При последното си заседание в стария си състав Епархийския съвет прие и протойерей доцент Добромир Димитров, който е дългогодишен преподавател по канонично право в богословския факултет при ВТУ, който занапред ще обгрижва църковната община в Кент, Медуей и Рочастър, Великобритания.

През последните години са регистрирани нови църковни общини: „Св. Иван Рилски“ в Люксембург, „Св. Димитър“ в Грац, Австрия, „Св. Петка Търновска“ в Кьолн-Брюл, Германия и „Св. Георги“ в Цюрих, Швейцария. Още няколко български общини в Европа са в процес на организиране, но все още са в начален етап и се водят със статут на мисии. Това са: „Св. Седмочисленици“ в градовете Анцио и Неттуно край Рим, „Св. Козма и Дамян във Флоренция, „Св. Вмца Злата Мъгленска“ в Палма де Майорка, и „Св. Патриарх Евтимий в Ла Валета, Малта.

Като пожела ползотворна работа на събора митрополит Антоний изказа своето желание да се умножават българските църковни общини сред българите в Европа, където всички наши сънародници, православни християни, да намират духовна утеха и така да израстват във вярата за слава Божия.

Последва пастирски доклад на протосингела на епархията архимандрит Атанасий (Султанов) за пастирското служение сред българите в диаспора. Той, прилагайки цитати от светите отци, припомни на всички високата отговорност на пастирското служение, а след това начерта аспектите, в които трябва да се развива пастирската дейност в съвременния глобализиран свят.

По време на събора бе избран нов състав на управителния орган на епархията - Епархийския съвет, както и делегати за предстоящия Първи църковен събор на БПЦ-БП.

На 24 юни в катедралния храм „Св. Цар Борис“ митрополит Антоний отслужи възкресно-празнична вечерня в съслужение с клирици от епархията. Песнопенията бяха изпълнение от сформиран хор от клирици и псалти от различни църковни общини под диригентството на г-н Мартин Пенев - епархийски съветник.

На 25 юни, неделя, всички участници в събора взеха участие в съборна света Литургия.

Преди началото на светата литургия митрополит Антоний извърши пострижение за свещоносец и четец на Емил Борисов от църковната община „Св. Анна в Пасау, Германия, а по време на литургията митрополитът ръкоположи Васил Бечевски от църковната община „Св. Петка Търновска“ в Манхайм, Германия за дякон. Той, след нужната подготовка, ще бъде ръкоположен за свещеник на празника на общината Петковден, и ще поеме нейното духовно обгрижване.

Десетият епархийски събор бе една възможност клирици и миряни от църковните общини на епархията да се съберат не само по работни въпроси, но и за духовно общуване, за обща молитва, за разговори свързани с проблемите, които се срещат в църковните общини, и за възможните им решения. Всички изразиха своята духовна радост и удовлетворение от братското общуване по между си и от това, че в епархията кипи усилена работа и тя се развива, от това, че се разкриват нови църковни общини и се приобщават нови и нови хора за благото на църковните ни общности в цяла Европа.

По повод откриването на Събора Негово Светейшество Българският патриарх Неофит изпрати приветствие до участниците, в което се казва:

„Ваше Високопреосвещенство, Ваше Високопреподобие, боголюбиви отци, скъпи в Господа братя и сестри,

Българската православна църква, основана върху крайъгълния камък – Христос и утвърдена върху непоклатимата основа на вярата и евангелската истина, винаги е била близо до нашия народ. Тя, като грижовна майка, носи своята грижа и отговорност за своите чеда, не само за живеещите в родината, а и за всички вас, които пребивавате извън нейните предели.

Пастирският опит показва, че не са редки случаите, когато именно в чужбина, на стотици и хиляди километри от родната земя, хората търсят и намират пристан в Църквата Христова, преосмислят своето отношение към вярата и започват да опознават светото Православие и да възрастват в него. Това не е случайно. Защото именно далече от Родината човек най-остро усеща нуждата да потърси своите корени, да почерпи от онези живителни сили, които го свързват с родна България, с онези здрави духовни ценности и традиции, които векове наред, във времена на тежки изпитания, са укрепявали и обединявали нашия народ.

Вие, макар далеч от родната страна, не сте прекъснали връзката си с нея, а в чуждоезична и инославна среда продължавате здраво да стоите в светото Православие, да пазите българския дух и вярата на дедите ни. Уверяваме ви, че сме съпричастни към вашите усилия, като постоянно ви имаме в молитвите си, и сме убедени, че във всяко ваше дело ще ви ръководи вярата в Господа и евангелските истини.

Бъдете достойни чеда на стародавната Българска Патриаршия и вашите достойни родолюбиви предци! В духа и учението на нашата Църква обичайте светата православна вяра, пазете присърце здравите морални традиции на нашия народ и подпомагайте, според своето служение и силите си, епархийските и общоцърковни дела!

Уверени сме, че Негово Високопреосвещенство митрополит Антоний като благоразумен стопанин (Лука 12:42) и занапред ще се грижи усърдно за още по-доброто устройване и благопреуспяване на епархийските дела на тази бързоразрастваща се епархия – скъп на сърцето ни дял на Българската православна църква. А всички вие, бъдете му верни и усърдни съработници на нивата Христова!

Възлюбени в Господа наши духовни чеда,

Като ви благодаря сърдечно за вашето самоотвержено православно свидетелство, ви призовавам и занапред все така усърдно да вършите „делото на служението, в съзиждане на тялото Христово”, та „с истинска любов да растем по всичко в Оногова, Който е глава, - Христос, от Когото цялото тяло, стройно сглобено и свързано чрез всички дарувани свръзки, при действието на всяка част според силите ѝ, нараства, за да се съзижда в любов” (Еф. 4:12, 15, 16).

Желая ви душевни и телесни сили, благословен от Бога успех и изобилни плодове от вашите трудове по време на настоящия 10-ти Епархийски събор и в отговорното ви служение там, където Бог ви е поставил!

Отечески призоваваме над всички вас Божията благодат и оставаме ваш в Христа усърден молитствувател,

 

НЕОФИТ, Патриарх Български

 

 

02 Всемирното Православие -  ДЕСЕТИ ЕПАРХИЙСКИ СЪБОР НА ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКА МИТРОПОЛИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

03 Всемирното Православие -  ДЕСЕТИ ЕПАРХИЙСКИ СЪБОР НА ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКА МИТРОПОЛИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

01 Всемирното Православие -  ДЕСЕТИ ЕПАРХИЙСКИ СЪБОР НА ЗАПАДНО- И СРЕДНОЕВРОПЕЙСКА МИТРОПОЛИЯ