2e20126e6c15611c7788122c6e650165 Всемирното Православие - АТОНСКИЯТ СТАРЕЦ ХРИЗОСТОМ: ЗА БОГА НЯМА „ПЪРВО“ И „ВТОРО“ КАЧЕСТВО ХОРА: ВСЕКИ ЖИВОТ Е ЦЕНЕНИнституцията на брака днес преживява криза, поставя се под съмнение неговата святост, провеждат се много дискусии за неговите форми и целесъобразност. За това разказа старецът йеромонах Хризостом от атонския манастир „Кутлумуш по време на лекция в Киев на тема: «Печал, тъга, съжаление и съблазни» («Печаль, тоска, сожаление и соблазны») , пише УНИАН.

Старецът йеромонах Хризостом подчерта, че семейството е важна клетка на обществото. „Нашата Църква вярва, че връзката на Христос и Църквата е връзката на отношенията в семейството. Става дума за равноправни отношения, основани върху любов, уважение, преданост и отговорност“ – каза той.

„Църквата благославя моногамния, хетеросексуален брачен съюз, който е велико тайнство, с потенциално възпроизвеждане. Но днес бракът не получава нужното признание и често срещано, да не кажа модерно явление, е станало простото съвместно съжителство“ – добави той.

„Предбрачните отношения, проституцията, прелюбодеянието, хомосексуализмът са лабиринт, болка, мъка, измама, наслаждение, което носи душевна болка и страдание, грях, който носи горчивина и объркване“ – отбеляза о. Христостом.

В същото време монахът отбеляза, че заболеваемостта от ХИВ/СПИН несправедливо се смята за наказание от Бога за развратен живот. «Бог не обвинява за греха, наказвайки безразборно хората, изпращайки им ужасни епидемии. И ние, братя мои, не трябва да гледаме с подозрение тези болни, а да ги възприемаме като деца на същия този Бог, като наши братя“ – каза монахът.

„Заслужава деликатно, спокойно, аргументирано и без страх да се каже истината и да се признае Божията воля във всичко, което засяга абортите, гражданския брак, кремацията на починалите, евтаназията и съвместното съжителство на хомосексуалистите. Според думите на св. Йоан Златоуст, „ние мразим не грешника, а греха“, – заяви монахът. Освен това, отбеляза той, всеки живот е ценен и затова не съществуват „първо“ или „второ качество“ хора.

Старецът йеромонах Хризостом е учил в Духовната академия в Солун. От 1993 г. в продължение на 22 години е бил послушник на високообразования монах Мойсей в каливата „Св. Йоан Златоуст“ на светия скит „Св. Пантелеймон“. Заедно със стареца Мойсей започнал да възстановява разрушената калива, което продължава и след смъртта на своя наставник.