IMG_0360_opt Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ПРЕДЛОЖИ ДА СЕ ПОСТАВИ КРЪСТ ВЪРХУ ГРОБА НА ХАН КУБРАТ (ПОСЕЩЕНИЕТО НА НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ В УКРАЙНА) В периода от 26 до 30 август т.г. по решение на Светия Синод на БПЦ Негово Високопреосвещенство Ловчански Митрополит Гавриил, придружен от Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Любомир Казашки, бе на посещение в Украйна, Полтавска епархия на Украинската православна църква - Московска патриаршия.

 

Визитата имаше за цел запознаване на място с хода на строителните работи на двупрестолен храм в село Мала Перещепина, Полтавска област, посветен на Покров Богородичен и небесния закрилник на българския народ свети Йоан Рилски. В Полтава гостите от България бяха посрещнати от Негово Високопреосвещенство Полтавския и Миргородски митрополит Филип.

На 27 август, неделя, по покана на владика Филип Ловчански митрополит Гавриил съслужи света Литургия в Полтавския Крестовоздвижески женски манастир с игумения монахиня Сергия Алексеенко. В този манастир се оказа много топло гостоприемство на българските посетители. По покана от местни журналисти митрополит Гавриил даде интервю за телевизия „ТВ Лтава”.

Същият ден Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил посети село Мала Перещепина (Мала Перешчепина), Новосанжарски район, Полтавска област, където непосредствено до селото се намира гробната могила на хан Кубрат, основателят на Велика България. Върху нея е изграден малък паметник с алея до него. Съвременните историци, отчитайки писмените паметници и намерените вещи в гроба на хан Кубрат, с основание твърдят, че той е бил християнин.

Митрополит Гавриил и митрополит Филип отслужиха заупокойна служба за хан Кубрат. След службата бе посетен новостроящият се храм в село Мала Перещепина, който ще има две нива с два престола – този в сутерена е посветен на светия Покров Богородичен, а другият, основният е посветен на св. Йоан Рилски Чудотворец. Чрез построяването на двупрестолния храм духовната управа на епархията реализира идеята за братското единение на народите на Украйна и България. Храмът се строи със средства на Полтавска епархия на мястото на отдавна разрушен стар храм. Ловчанският митрополит посети също и действащия сега малък селски храм, строен в средата на миналия век.

В разговорите с Полтавския митрополит Филип бе засегната многократно идеята и рекламирането за изграждане на Мемориален комплекс „Хан Кубрат” върху гробната могила на хан Кубрат. Проектът е частна инициатива на Международния благотворителен фонд „Хан Кубрат” с президент българина Румен Спасов. В България и по света г-н Румен Спасов организира широка и мащабна кампания с идея за събиране на средства за изграждането на мемориалния комплекс „Хан Кубрат”, като към него включва и малък православен параклис.

При поклонението на гробната могила на хан Кубрат с изградения върху нея паметник, на митрополит Гавриил направи впечатление отсъствието на кръст, чието поставяне е задължително върху гроб на християнин, какъвто е бил хан Кубрат. Това Владиката е отнесъл към Митрополит Филип с молба, доколкото зависи от него, да бъде поставен и кръст върху паметника.

На 28.08., понеделник, когато се отбелязва Успение Богородично в Украйна, бе посетен вторият престолен град Миргород, където в катедралния храм „Успение Богородично” бе отслужена света Литургия. Град Миргород е известен с лечебните си води и е голям курортен център.

В късния следобед Ловчанският митрополит Гавриил посети Спасо-Преображенския Миргородски мъжки манастир. Дълго време светата обител е била запусната и в руини. През 1993 г. митрополит Филип, тогава в сан архимандрит, е бил принуден да нощува в околността и е попаднал на манастира. От тогава той се заема с неговото възстановяване и сега е в цветущо състояние, с около 30 монаси, с голямо селско стопанство, с градини и животни, с млекопреработвателен цех. Голяма част от хранителните продукти за духовната семинария на Полтавска епархия се произвеждат в манастира.

През 1917 г. войници от Червената армия разстрелват 18 монаси, които по-късно са канонизирани. По чудо остават живи неколцина. През 1654 г. в обителта е пребивавал Константинополският патриарх Атанасий, на път към Москва и обратно за родината. На връщане заболява и починал на 5 февруари. На 1 февруари 1662 г. неговите свети нетленни мощи били разкрити и той бил причислен към сонма на светиите с дата на празнуване 15 май. Мощите на свети Атанасий сега се намират в Катедралния храм „Свето Благовещение” в гр. Харков, Украйна.

На следващия ден българската делегацията се отправи за Киев, придружена от секретаря на митрополит Филип протойерей Николай. По предварителна уговорка тя бе приета от Негово Превъзходителство посланика на България в Украйна г-н Красимир Минчев. Въпросът за действията на Международния благотворителен фонд „Хан Кубрат” беше водещ. Г-н Минчев не е в течение как се използват събраните средства. Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил и Негово Превъзходителство г-н Красимир Минчев се обединиха около мнението, че изграждането на мемориален комплекс върху гробната могила на хан Кубрат трябва да бъде по законен и каноничен ред от украинската и българската държава, от Украинската православна църква - Московска Патриаршия и от Българската православна църква - Българска Патриаршия. Действията на частни фондове не обхащат в пълнота историческите, църковни и социални фактори, могат да подведат в грешна посока много родолюбци и да породят основателни съмнения. Бяха обсъдени също така изграждането на двупрестолния храм в село Мала Перещепина, отношението към българската общност в Украйна, както и болната тема относно разкола в Украинската православна църква или т.нар. Киевски патриархат.

Следобед Негово Високопреосвещенство митрополит Гавриил и Негово Високоблагоговейнство ставрофорен свещеноиконом Любомир Казашки посетиха известната Киево-Печерската лавра, където бе извършено поклонение на светите мощи на Божиите угодници, намиращи се там.