273802.p Всемирното Православие - В ГЪРЦИЯ БЕШЕ ОСВЕТЕН ПАМЕТНИК НА ПРЕПОДОБНИ СИЛУАН АТОНСКИНа 24 септември на територията на храма в село Гомати в Гърция беше тържествено осветен и предаден в дар на местните жители паметник на преподобни Силуан Атонски.

В церемонията взеха участие официални лица от Русия и Гърция, представители на Руската и Еладската православна църква, на Света Гора - Атон и руски граждани.

В освещаването на паметника участваха Сергиево-Посадският архиепископ Теогност, игуменът на Руския атонски манастир „Св. Пантелеймон“ архимандрит Евлогий, схимонах Павел Лавриот от Великата Лавра и схиархимандрит Илий (Ноздрин). Паметникът е издигнат с благословението на Йерисоският, Светогорски и Ардамерийски митрополит Теоклит.

Монументът е изработен в Русия в отговор на обръщението на братята от руския „Свято-Пантелеймонов“ манастир към Президента на Руската Федерация В. В. Путин. Негов автор е скулпторът Павел Журавльов.

Село Гомати възниква около основания през 946 г. от св. Атанасий Атонски манастир „Пресвета Богородица“ и се намира върху територията на бившите владения на атонския манастир Великата Лавра.

Преподобни Силуан Атонски (1866-1938) е руски светец, живял на Атон в „Свято-Пантелеймоновия“ манастир. На 26 ноември 1987 г. е канонизиран от Цариградската Патриаршия. През 1992 г. името му е вписано в календара на Руската православна църква. Паметта на преподобни Силуан се отбелязва в деня на блажената му кончина – 24 септември по нов стил.

 

273806.p Всемирното Православие - В ГЪРЦИЯ БЕШЕ ОСВЕТЕН ПАМЕТНИК НА ПРЕПОДОБНИ СИЛУАН АТОНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

273805.p Всемирното Православие - В ГЪРЦИЯ БЕШЕ ОСВЕТЕН ПАМЕТНИК НА ПРЕПОДОБНИ СИЛУАН АТОНСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

273804.p Всемирното Православие - В ГЪРЦИЯ БЕШЕ ОСВЕТЕН ПАМЕТНИК НА ПРЕПОДОБНИ СИЛУАН АТОНСКИ