284936.p Всемирното Православие - ПОСЛАНИЦИ ОТ ПРАВОСЛАВНИ ДЪРЖАВИ СЕ МОЛИХА НА ЛИТУРГИЯТА В КИЕВО-ПЕЧЕРСКАТА ЛАВРА НА ПРАЗНИКА ТЪРЖЕСТВО НА ПРАВОСЛАВИЕТОНа 25 февруари 2018 г. в богослужението за празника Тържество на Православието, което беше оглавено от Блажения митрополит Киевски и на цяла Украйна Онуфрий в храма „Преподобни Антоний и Теодосий“ (Трапезен) на Киево-Печерската лавра, взеха участие посланици и представители на страните с преобладаващо православно население, съобщи Информационно-просветителският отдел на Украинската православна църква.

Сред дипломатите бяха представители от посолствата на България, Гърция, Македония, Молдова, Русия, Румъния и Сърбия: съветникът на Посолството на Република България в Украйна – госпожа Стояна Русинова, посланикът на Република Гърция в Украйна Георгиос Пукамисас със съпругата си, посланикът на Република Македония в Украйна – Столе Змейкоски, посланикът на Република Молдова в Украйна – Руслан Болбочан, ръководителят на дипломатическото представителство на Руската Федерация в Украйна – А. П. Лукашик, представителят на Посолството на Румъния в Украйна – Космин-Чиприан Журка, посланикът на Република Сърбия в Украйна – Раде Булатович.

В края на литургията архипастирят се обърна с приветствено слово към събралите се, в което, в частност, каза:

„Особено ми е приятно днес в този свят храм да приветствам всички вас – посланиците и представителите на посолствата на България, Гърция, Македония, Молдова, Русия, Румъния и Сърбия!

Този празник - Тържество на Православието - е празник за православните народи от всички наши страни. Вашето присъствие на днешната Божествена литургия в тази свята Лавра и нашата обща молитва е проява на съборността на нашата свята Православна църква, това е свидетелство за нашето единство и потвърждение, че всички ние изповядваме една вяра. Нашите народи принадлежат към различни поместни Православни църкви, но всички наши поместни Църкви заедно съставляват едната Христова Църква.

Днешният празник е празник на тържеството на Църквата. Именно така названието на този празник звучи на гръцки език - Триумф на Православието! Това е празник на победата на Църквата над разколите и ересите. В този ден си спомняме думите на Господ Иисус Христос, Който е обещал, че дори и портите на ада няма да надделеят над Неговата Църква ат. 16:18). А това означава, че ние заедно с апостол Павел можем да кажем: „Ако Бог е за нас, кой ще е против нас?“ (Рим. 8:31).

Като преживяваме днес сложни времена в нашата история, ние сърдечно ви благодарим, многоуважаеми господа дипломати, за подкрепата и солидарността с нашия вярващ народ. На свой ред от името на духовенството и вярващите от Украинската православна църква молитвена пожелавам на всички православни народи Божие благословение, мир и разцвет!

След края на богослужението Предстоятелят на Украинската православна църкви прие високопоставените гости в резиденцията си в Киево-Печерската лавра. Обръщайки се към чуждестранните дипломати, митрополит Онуфрий отбеляза: „Днес сме се събрали в Свято-Успенската Киево-Печерска лавра –  духовното сърце на нашия народ, за да покажем пред света нашето единство в дните, когато всички ние, всеки в своята мяра, преживяваме трудни времена. Днес за нас е много важно да чувстваме молитвената подкрепа и солидарност с нашите православни братя и сестри от православните страни. Вярвам, че подобни срещи ще станат традиционни, и че заедно ще преживяваме не само трудните времена, когато особено се нуждаем от Божията помощ и братска подкрепа, но и че ще дочакаме времена на мир, спокойствие и благоденствие, за които също заедно ще принасяме благодарност на Господа“.

Блаженият митрополит Онуфрий помоли дипломатите да предадат на Предстоятелите на Православните църкви в техните държави благодарност за молитвите и подкрепата. В края на приема високопоставените гости получиха подаръци за спомен от събитието. 

 

218A2252 Всемирното Православие - ПОСЛАНИЦИ ОТ ПРАВОСЛАВНИ ДЪРЖАВИ СЕ МОЛИХА НА ЛИТУРГИЯТА В КИЕВО-ПЕЧЕРСКАТА ЛАВРА НА ПРАЗНИКА ТЪРЖЕСТВО НА ПРАВОСЛАВИЕТО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

218A2222 Всемирното Православие - ПОСЛАНИЦИ ОТ ПРАВОСЛАВНИ ДЪРЖАВИ СЕ МОЛИХА НА ЛИТУРГИЯТА В КИЕВО-ПЕЧЕРСКАТА ЛАВРА НА ПРАЗНИКА ТЪРЖЕСТВО НА ПРАВОСЛАВИЕТО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

218A2261 Всемирното Православие - ПОСЛАНИЦИ ОТ ПРАВОСЛАВНИ ДЪРЖАВИ СЕ МОЛИХА НА ЛИТУРГИЯТА В КИЕВО-ПЕЧЕРСКАТА ЛАВРА НА ПРАЗНИКА ТЪРЖЕСТВО НА ПРАВОСЛАВИЕТО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 По материали на ОВЦС