3OfLtQ_5a952e9f931c24_95768507-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - В ИЗРАЕЛ БЕШЕ ОТКРИТ ПРЪСТЕН С ИЗОБРАЖЕНИЕ НА СВЕТИ НИКОЛАЙАрхеололозите предполагат, че пръстенът е принадлежал на християнски поклонник.

В градината на селскостопанската община Ха-Йохев, Северен Израел, е открит средновековен бронзов пръстен с изображение на свети Николай, съобщава The Jerusalem Post.

26-годишният градинар Декел Бен-Шитрит работел в градината, когато видял пръстена. Той публикувал снимката му във Facebook с надеждата да разбере повече за находката си. Неговият съсед в кибуца, директорът на учебния център в Долна Галилея, видял снимката и се свързал с Управлението за артефакти в Израел.

Специалистът по византология Яна Чехановец смята, че пръстенът е от периода XII-XV век, и че е много добре запазен. В хранилището на Управлението за артефакти няма аналог на такъв пръстен. Оттам благодарили на градинаря за неговата честност и поставили пръстена в колекцията с национални съкровища

„Благодарим на Бен-Шитрит за предаването на този уникален артефакт в Управлението и призоваваме и други да направят същото – каза инспекторът на Управлението за артефакти в Израел, Дистелфелд. – Когато хората постъпват така, те обогатяват и задълбочават археологическото разбиране за миналото, което принадлежи на всички нас“.

Археолозите обяснили, че през мястото, където се намира Ха-Йохев, е минавал път към гората Тавор и Назарет. Христианските поклонници в Светата Земя носели със себе си икони на свети Николай – покровителят на пътешестващите. Вероятно този пръстен е принадлежал на някой от поклонниците.