3q7fxV_5b3cafa43dc314_34657475-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - ПРОТ. НИКОЛАЙ ДАНИЛЕВИЧ: „ЕПИСКОПАТЪТ НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ПОДПИСА СЪЗНАТЕЛНО ЗАЯВЛЕНИЕТО“Заместник-ръководителят на Отдела за външно-църковни връзки (ОВЦС) на Украинската православна църква (УПЦ) протойерей Николай Данилевич опроверга информацията за фалшификация на архиерейското обръщение от 25 юни 2018 г.

Епископатът на УПЦ подписа съзнателно заявлението, каза протойерей Николай Данилевич в ефира на «Радіо Свобода», коментирайки информацията за съвещанието на архиереите на УПЦ, състояло се на 25 юни в Киево-Печерската лавра.

Епископите обсъдиха на това съвещание всички идеи и всички се съгласиха да подпишат, в това число и владика Софроний, – съобщи протойерей Николай. –  Аз няма да коментирам неговите по-нататъшни заявления, но епископатът на УПЦ осъзнато подписа това, което е подписал“.

Според думите на о. Николай, позицията на УПЦ се заключава в това, че първо е необходимо единство, а след това - Томос. При това идеята за автокефалия съвсем не се отрича.

В автокефалията няма нищо лошо.  Нашата Църква сега с устата на епископата каза, че в дадения момент съществуващият статут ни устройва. Затова ще се смята за погрешно, ако се тълкува, че ние сме против автокефалията. Но приетото в дадения момент решение е именно такова“ – подчерта зам.-ръководителят на ОВЦС УПЦ.

Черкаският и Каневски митрополит Софроний заяви в интервю за „5 канал, че не е чувал за обръщението“, въпреки че името му стои сред 72-та йерарси на УПЦ, подписали документа.

На 25 юни архиереите на УПЦ приеха съвместно заявление, в което висшето духовенство на УПЦ изрази виждането си относно предоставянето на Томос за автокефалия. Присъстващите йерарси единодушно потвърдиха стремежа си да съблюдават дадената при хиротонията епископска клетва да пазят вярност към Украинската православна църква.

В средата на април Пьотр Порошенко се обърна към Цариградския патриарх Вартоломей с молба да предостави Томос за автокефалия на Църквата в Украйна и обяви за създаването на Единна поместна Църква. Върховната Рада подкрепи обръщението на президента.