UZljRW_5b5b3543397e30_79161796-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - СТАРОЗАГОРСКИ МИТРОПОЛИТ КИПРИЯН: „ВСИЧКО ОНОВА, КОЕТО Е ИЗВЪН ЦЪРКОВНИТЕ КАНОНИ, НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРАВИЛНО И НЕ Е РЕДНО“В ексклузивно интервю на СПЖ (Союз православных журналистов) Старозагорският митрополит Киприян (Казанджиев) от Българската православна църква разказа за своето виждане за пътищата за преодоляване на разкола в Украйна.

Делегацията на Българската православна църква първа от всички представителства на Поместните църкви пристигна в Киев за празниците, посветени на Деня на покръстването на Русия.

Успяхме да се срещнем с ръководителя на делегацията митрополит Киприян и да научим позицията на Българската Църква относно пътищата за преодоляване на украинския разкол, отношенията на Църквата и властта, както и за това, колко е важно в църковния живот да се ориентираме по нейните канони.

„Църковният живот трябва да се основава върху църковните канони. Върху това се крепят нашите Православни Църкви. Всичко, което се намира извън каноничната основа, не може да бъде правилно и не е редно“ – каза митрополит Киприян. 

Владиката припомни, че неотдавна в България също е съществувал църковен разкол и че той е бил усешно преодолян именно съгласно църковните правила.