H0zNTb_5b683b8635fb35_09861988-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - ГОВОРИТЕЛЯТ НА УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА СЪОБЩИ КАКВО ОЧАКВА ОТ СРЕЩАТА НА ПАТРИАРСИТЕ КИРИЛ И ВАРТОЛОМЕЙ Патриарх Кирил и патриарх Вартоломей

"Срещата на Предстоятеля на Руската православна църква с патриарх Вартоломей ще доведе до намаляване на напрежението в отношенията между двете Патриаршии - Цариградската и Московската" - смята протойерей Николай Данилевич.

В хода на срещата, която ще се състои в Истанбул, ще бъдат набелязани пътищата за решаване на много от актуалните проблеми, с цел укрепване на православното единство.

Това написа заместник-ръководителят на Отдела за външноцърковни връзки на УПЦ протойерей Николай Данилевич на страницата си във Facebook.

„Има основания да се предполага, че за световното Православие това ще бъде положително събитие, което ще доведе до намаляване на напрежението в отношенията между Цариградската и Московската Патриаршия, съответно ще се подобри общият климат на междуправославните отношения. Мисля, че ще бъдат разрешени или поне ще бъдат набелязани пътища за решаване на много актуални проблеми с крайна цел укрепване на православното единство. Във всеки случай прекият диалог на Предстоятелите на Църквите винаги е по-добър, отколкото задочните заявления в медиите, които наблюдавахме досега“ – подчерта той.

По думите му, сега в православния свят и в средите на Поместните православни църкви се усеща всеобщо желание за единство и консолидация, както и за решаване на натрупалите се проблеми: „Нито една от Поместните Църкви не желае да се създават нови разколи. Такива именно са тенденциите и настроенията в междуправославните отношения днес“.

„Затова са напразни надеждите на онези сили, които се надяват да решат проблемите си дори чрез разцепление между отделните членове на Всемирното Православие“ – поясни отец Николай.