maalyulya_tserkov Всемирното Православие - В МАНАСТИРА „СВ. РАВНОАПОСТОЛНА ТЕКЛА“ В СИРИЯ БЕШЕ ВЪЗОБНОВЕН МОНАШЕСКИЯТ ЖИВОТВ християнския манастир „Св. равноапостолна Текла“ в гр. Маалюля, в сирийската провинция Дамаск, който беше разграбен от екстремисти, беше възстановен монашеският живот, след като територията бе освободена.

Както съобщи пред журналисти игуменът на манастира Ильяс Адес, в момента работатите по възстановяването му са практически завършени.

 

Оживя Маалюля, оживя църквата погледнете колко туристи имаме! Вече е направен 90% от ремонта. Сирия постепенно става мирна страна. Нима може да не се радваме на това?!“ – каза настоятелят.

По думите му, след две седмици ремонтът ще бъде завършен. „Остана да се довърши ремонтът на втория и четвъртия етаж и да се прокара електричество, за да могат да се настаняват туристите и поклонниците. След няколко седмици всичко ще бъде готово“ – отбеляза свещеникът.

Той разказа, че монахините, които бяха принудени да напуснат манастира заради войната, са се върнали в обителта. „Всички много се притесняваха за монахините – всички много ги обичат. Хората от енорията черпеха утеха от душевната им топлота. Аз самият се върнах тук от Дамаск веднага щом научих, че мястото е било освободено от терористите" - добавил игуменът.