feof_cr Всемирното Православие - ЙЕРУСАЛИМСКИЯТ ПАТРИАРХ ПРИЗОВА ВЯРВАЩИТЕ В УКРАЙНА ДА ПОДДЪРЖАТ СВОЯ ПРЕДСТОЯТЕЛ, МИТРОПОЛИТ ОНУФРИЙЙерусалимският патриарх Теофил призова православните украинци да не губят надежда и да поддържат своя Предстоятел, митрополит Онуфрий.

„Ние се молим за нашия събрат – Блаженият митрополит Онуфрий и многострадалният украински народ – каза патриарх Теофил на среща с делегация на Украинската православна църква. – Дръжте се за своя Предстоятел, не само намирайки утеха в неговите молитви, но като му бъдете помощници и съмолитвеници, като му подражавате в твърдостта на вярата“.

Според мнението на патриарх Теофил, последните събития около църковния живот на украинците са едно от проявленията на глобализацията, която „има за своя главна цел преди всичко да разруши Православната Църква“.

„Пипалата на глобализацията се опитват да проникнат и в църковното тяло, за да го разрушат. Това се случва по цял свят, в това число и в Украйна. Политическото вмешателство в делата на Църквата, на представителите на една Църква в делата на друга под влиянието на политиците – това са признаците на този процес“, заяви той, като отбеляза, че православните народи днес са подложени на особено изпитание, но въпреки това не трябва да губят надежда.

Срещата на делегацията на Украинската православна църква, оглавена от митрополит Запорожски и Мелитополски Лука с патриарха на Йерусалим Теофил III се състоя на 7 септември 2018 г.

Митрополит Лука от своя страна благодари сърдечно на Патриарха за възможността да се срещнат отново и му предаде приветствието на Предстоятеля на Украинската православна църква, Негово Високопреосвещенство Онуфрий, митрополит на Киев и на цяла Украйна.

За нас, украинците, нашият Предстоятел е нерушима стена, зад която се чувстваме спокойни", каза йерархът. "Изпитваме болка за нашата родина. Запорожска област граничи с онези райони, където сега се пролива кръвта на нашите сънародници ", каза митрополитът. Той отправи молба патриархът на Йерусалим да се помоли за Украйна, така че Господ да вразуми политиците, от които зависи прекратяването на братоубийствената война".

 

Източник: https://www.pravmir.ru