FPHYuo_5baa0589d78a27_16626159-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - МИТРОПОЛИТ АРСЕНИЙ: „УКРАИНСКИТЕ ЛАВРИ СА КАТЕГОРИЧНО ПРОТИВ АВТОКЕФАЛИЯ“Държавните мъже не трябва да се занимават с църковни дела, отбеляза наместникът на Светогорската лавра.

Украинските лаври са категорично против автокефалия. Това заяви в проповедта си на 24 септември, в деня, когато се чества съборът на Светогорските светии, Светогорският митрополит Арсений (Яковенко), съобщава пресцентърът на св. обител.

Предстоятелят на нашата Църква, както и владика Павел с Киево-Печерските братя, и ние с братята и единодушното духовенство – всички ние сме категорично против автокефалия“ – заяви владика Арсений.

Наместникът на Светогорската лавра отбеляза, че „единственото, което е необходимо да промени съвременният човек, в това число и политиците – това е промяната на греховния живот в праведен живот“.

На държавните мъже владика Арсений пожела да се заемат с държавните дела, като предоставят делата на Църквата да ги решават Блаженият митрополит Онуфрий и духовенството на Украинската православна църква.

Йерархът благопожела на вярващите да стоят твърдо зад каноничното устройство на Майката-Църква.

„Защото нашите предшественици заради това са отивали на каторга, в затворите, на разстрел… Тайно са се молили, тайно са се венчавали, понякога тайно са служели, когато е нямало храмове, когато те са били разрушени и затворени, но са съхранили до наши дни Светото Православие. Дай Боже, братя и сестри, и ние да го съхраним по техния пример, в чистота“ – заключи владика Арсений.

Междувременно стана известно, че Архиерейският Синод на Руската задгранична църква (РПЦЗ) е прекратил съслужението на архиерейско равнище с Вселенската православна църква.

РПЦЗ е преустановила също и работата в епископските асамблеи. Такова решение е било взето на заседанието на Архиерейския синод от 20 септември, съобщава сайтът на РПЦЗ.

 

На снимката: Светогорският митрополит Арсений