eF0kB4_5bb8c984ddcbd7_38800528-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - АНТИОХИЙСКАТА ЦЪРКВА ПРИЗОВА ДА БЪДЕ СВИКАН МЕЖДУПРАВОСЛАВЕН СИНАКСИС ЗА УКРАЙНА Св. Синод на Антиохийската Патриаршия призова да се свика извънредна Асамблея на Православните Църкви.

Св. Синод на Антиохийската Патриаршия заяви, че не поддържа създаването на паралелни църковни структури в границите на съществуващите Православни Църкви.

Антиохийската Патриаршия призова да бъде свикана извънредна Асамблея на Православните Църкви по въпроса за предоставяне на автокефалия, съобщава «Romfea».

Архиереите на Антиохийската православна църква изразиха безпокойство във връзка с опитите да се промени географията на Православните Църкви чрез ревизия на историята.

Според тях едностранчивият анализ на историята служи не за православното единство, а за разделението в Църквата.

В заявлението си Св. Синод на Антиохийската Църква предупреждава за опасността от участие на православния свят в глобалните политически конфликти и за подход към Православнието, основан върху политически, етнически и национални принципи.

Антиохийската Църква призова Вселенският патриарх да свика извънредно Асамблеята на Православните Църкви, за да бъде обсъден въпросът за предоставяне на автокефален църковен статут.

Както съобщи Съюзът на православните журналисти (СПЖ) в Украйна, по-рано Варшавският и на цяла Полша митрополит Сава е изпратил до Вселенския патриарх Вартоломей писмо за необходимостта от междуправославно обсъждане на украинския църковен въпрос. Той е изказал мнение, че ситуацията около Църквата в Украйна се влошава с всеки изминал ден.