VNdybw_5bbb4a597d2036_89090194-tmb-750x428xfill Всемирното Православие - В РУМЪНИЯ СЕ ПРОВАЛИ ДВУДНЕВНИЯТ РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗАБРАНА НА ЕДНОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ За провеждане на референдума бяха похарчени 40 млн. леи (около 10 млн. долара).

В Европейския парламент приветстваха факта, че референдумът за определяне на понятието семейство в Конституцията на Румъния не е намерил необходимата подкрепа сред гражданите на страната.

Референдумът, на който се предлагаше в Конституцията на страната да се внесе положението, че „семейството е брак между мъж и жена“, се проведе на 6 и 7 октомври в Румъния. Гласувалите избиратели бяха 20,41%, при необходим минимум от 30%, предаде УНН.

 

Председателят на фракцията на социалдемократите в Европейския парламент Удо Булман заяви, че депутатите на законодателния и представителен орган на Европейския съюз са приветствали факта, че гражданите на страната не са подкрепили идеята за забрана на еднополовите бракове. Заявлението на Удо Булман е било публикувано на сайте на фракцията в неделя.

„Този резултат показва, че преобладаващото мнозинство от румънското население не е заинтересувано от дискриминация на еднополовите двойки в страната – се казва в заявлението на председателя на социалдемократите. – Предлаганата промяна на Конституцията щеше да бъде ясен знак за крачка назад в правата на съобществото на ЛГБТ, и ние сме радостни, че тази нетолерантна идея за определяне на понятието за семейство не получи подкрепата на румънските граждани. Най-важното в брака е този, когото обичаш, а не полът“.

Еднополовите отношения в Румъния бяха декриминализирани през 2001 г., но легализацията на еднополовите бракове още не е факт, макар че Конституционният съд разреши еднополовите съюзи да се наричат семейства. През тази година неправителствената организация Коалиция за семейството“ събра три милиона подписи в подкрепа на законопроекта, който да определи брака като съюз изключително между мъж и жена, което даде право за провеждане на референдума в страната. Коалицията беше подкрепена от Румънската православна църква и управляващата социалдемократическа партия в Румъния.

След проваленото гласуване ЛГБТ-активистите (лесбийки, гейове, бисексуални и травестити) са изразили надежда, че в скоро време властите в Румъния ще приемат законопроект за легализиране на еднополовите бракове.