61686.x Всемирното Православие - СИСАНИОНСКИЯТ И СИАТИСТСКИ МИТРОПОЛИТ ПАВЕЛ: „АБОРТИТЕ – УЗАКОНЕНИЯТ ГЕНОЦИД“На 13 януари 2019 г., на 71-годишна възраст се престави в Господа Сисанионският и Сиатистски митрополит Павел, часове след като отслужи последната си св. литургия. В православния свят гръцкият йерарх беше известен с книгите, беседите и статиите си по актуални теми: бракът, абортът, политика и Църква, съвети към родителите и др., в които неизменно защитаваше християнските ценности.

Предлагаме ви откъс от статията му „Абортите - узаконеният геноцид“.

… Преди време познато младо семейство ме покани на чаша кафе. Докато вървяха приготовленията, седнахме в кухнята. Заедно с нас беше и малкото им момченце, опитващо се да прави първите си крачки.

Протегнах ръка да го погаля по главичката и чух гласа на майката: „Той дължи живота си на вас“. Младата жена ми разказа, че преди две години се канела да направи аборт, тъй като вече имали две по-големи деца.

На масата имаше голям нож за рязане на хляб. Посочих го и ѝ казах:

- Вземи и заколи детето.

Майката реагира сякаш ударена от ток:

- Какво говорите?

- Защо ти се сториха ужасни думите ми?

- Ама вие сериозно ли, отче?

- Да. Исках да разбереш какво си можела да направиш тогава. Виждаш ли пред себе си детето, което си щяла на унищожиш? Сега убийството ти изглежда ужасно, а тогава нима нямаше да бъде така?

Обществото ни лее крокодилски сълзи за децата, които са се удавили или са умрели от глад, но отстоява правото те да бъдат убивани преди още да са видяли бял свят…

Къде са лицемерните защитници на правата на човека? Неродените, но живи деца да нямат дори такива права, каквито имат котките и кучетата? И всичко това да се представя като нещо прогресивно?

Кой баща и коя майка ще имат правото да изискват уважение и любов от децата си, когато те научат, че живеят благодарение на късмета, а не благодарение на любовта на своите родители – защото им е провървяло да се родят първи или втори, а ако бяха заченати трети или четвърти, техните „порядъчни родители“ биха им раздробили главите?

Общество, в чиято основа лежат несправедливостта и безчовечността, деградира.

Демографският проблем е главната беда в нашата страна.

Нас ни заплашват не само външни врагове. Враговете се намират сред нас. Те живеят в много домове, намират се на парламентарната трибуна, в болниците и родилните домове…

Тези, които са узаконили правото да се убиват неродените още деца, и тези, които се възползват от това право. Истински врагове на Отечеството и наистина безчовечни са тези, които се отнасят към собствените си деца по-лошо, отколкото към животните.

Най-отвратителното извращение е да смяташ добродетелта за глупост, да се присмиваш над честността, да се бориш срещу истинския природен порядък и да наричаш извращение различния от това начин на живот.

Ние сме длъжни да кажем на децата си, че те никога няма да бъдат щастливи, ако върху ръцете им стои кръвта на невинните същества, които буквално като нови Ироди са принесли в жертва върху олтара на своето удоволствие.

Със своите собствени действия ние омаловажваме стойността на човешкия живот.

Кой ни е дал основание да се изживяваме като прогресивни и цивилизовани, осъждайки тези, които с помощта на оръжията убиват деца, когато ние сами унищожаваме собствените си чеда?

Навярно, мнозина ще сметнат думите ми за груби и провокативни. Да, аз исках точно това: това е провокация към жестокосърдието на всички онези, които са отговорни за съвременния геноцид на абортите.

Искам да защитя децата, които постоянно плачат, защото нямат нито очи, за да виждат, нито уста, за да се усмихват. Унищожили са ги лекарите по молба на техните собствени родители.

+  +  +

За автора: Сисанийският и Сиатистийски митрополит Павел е роден през 1947 г. гр. Халкида, Гърция. През 1971 г. завършва Богословския факултет на Атинския университет, през 1973 г. е ръкоположен за дякон, а през 1974 г.за презвитер. От 1998 г. е секретар на Синодалната комисия за християнско образование на младежта и на други синодални органи. Председател на фондацията „Тасос Георгиадис. На 28 февруари 2006 г. е избран за митрополит на Сисанийско-Сиатистийската епархия на Еладската православна църква.

 

Да се помолим Бог да упокои душата му в небесното Си царство!