gbSTFO_5da1dca965c694_43528811-tmb-720x411xfill Всемирното Православие - КОМЮНИКЕ НА АРХИЕРЕЙСКИЯ СЪБОР НА ЕЛАДСКАТА ЦЪРКВА ПО „УКРАИНСКИЯ ВЪПРОС“ Днес, събота 12 октомври 2019 г., Архиерейският събор на Еладската православна църква, председателстван от архиепископа на Атина  и цяла Гърция Негово Блаженство г-н Йероним, се събра на извънредно заседание.

Преди сесията в храма на светата обител на Безплътните сили в Петраки беше отслужена св. Божествена литургия.

На 9 октомври в голямата конферентна зала на Светия Синод бе прочетен списъкът с митрополитите и се установи наличието на кворум.

Впоследствие бе свикан Прес-комитетът, съставен от митрополитите на Навпактос и Свети Власий – Йеротей, на Сирос, Тинос, Андрос, Кеа, Милос, Делос и Миконос Доротей и Патриски – Хризостом.

Следвайки дневния ред, архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним направи съобщение на тема „Автокефалия на Църквата в Украйна“.

В предисловието на това съобщение Негово Блаженство каза, че Светият синод на много свои заседания спешно се е занимавал с тази тема и я е предал на компетентните синодални комисии по догматични и правни въпроси и по междуправославни и междухристиянски  отношения, така че те съвместно да ги предложат на Светия синод.

На 13 август тези комисии представили на Светия синод съвместния си извод и информационна справка озаглавенаВъпросът за каноничната юрисдикция на светата Киевска митрополия".

Формулирайки пет основни канонични тезиси, комисиите са стигнали до следния извод: „Въз основа на всичко гореизложено, разглеждайки въпроса за автокефалията на Църквата на Украйна не само от канонична, но и от юридическа гледна точка, благоговейно докладваме, че няма никакви препятствия за признаване на автокефалната църква на Украйна и пълното приемане и подкрепа на Вселенската Патираршия от страна на Гръцката църква.

След това Негово Блаженство направи кратка препратка към института на синодалното управление и административната организация на Църквата, както и към института на автокефалията. Той отбеляза, че Църквата на Украйна винаги е била в каноничната църковна юрисдикция на Вселенската Патриаршия, която се е отказала от своята канонична юрисдикция, за да може (Църквата на Украйна) да влезе в общността на автокефалните Православни църкви. Това деяние Московската Патриаршия преценява като неканонично, смятайки, че канонично (Украйна) се отнася към нея (към РПЦ).

И накрая, след като определя провъзгласяването  на църковната автокефалия на Украйна като извънредно полезно за Православната църква и ценно за укрепване на отношенията между двете автокефални църкви-сестри – на Велика Русия и Украйна, той (архиепископ Йероним) предложи „нашата Църква да признае автокефалията на Православната църква на независимата Украинска република“.

Последва конструктивен диалог и изразяване на позициите на мнозина Високопреосвещени йерарси, и Архиерейският събор реши да ратифицира решението на провелото се съвещание на Светия Синод и предложението на Блажения Атински и на цяла Елада архиепископ Йероним, а именно: да признае „каноничното право на Вселенската Патриаршия да дава автокефалия, както и привилегията на Предстоятеля на Еладската църква по-нататък да се занимава с въпроса за признаването на Църквата в Украйна“, докато седем митрополии поискаха отсрочка за приемане на решение“.