viara310509_goran_1_.jpg Всемирното Православие -   За драмата с българската църква в Букурещ - във "Вяра и общество " тази неделя

Горан Благоев,

Автор и водещ на предаването

     

„Българите в Букурещ ще останем без църква! Това е тъжната истина. ” Когато на 24 май чух тези думи от един наш сънародник, който от 13 години живее в румънската столица, не вярвах, че само след няколко дни те ще се окажат зловещо пророчество за съдбата на единственото духовно средище на православните българи оттатък Дунава.

       За един от най-тачените български празници екипът ни специално отиде в Букурещ, за да запознаем многобройните зрители на БНТ със съдбовния проблем за бъдещето на нашата църква в румънската столица. Срещата със сънародниците ни пред затворените врати на храма „Св. пророк Илия при хана Колця” бе и трогателна, и тъжна. Какво ни разказаха те, какво споделиха също румънците, украинците и руснаците, които всяка неделя са идвали тук,  привлечени от личността на нашия свещеник Петър Тотев и които са потресени от случващото се с българската православна общност, ще видите в броя ни тази неделя.

 

     Въпреки нежеланието си, с нас разговаря и протойерей Дино Попмпилиу – началник на III архиерейско наместничество в Букурещ, към което се числи и нашата църква. Той и новоназначеният  в българския храм свещеник Габриел Григореску са основните изпълнители на плана на Румънската патриаршия за обезбългаряването на „Св. пророк Илия при хана Колця”. Според протойерей Помпилиу, в храма продължавало да се служи и на румънски, и на български, никой не гонел отец П. Тотев, но енорията  трябвало да се  ръководи от румънски свещеник, защото храмът се рушал и имал нужда от възстановяване. Твърденията му обаче олекнаха пред фактите, споделени от досегашните енориаши на храма, и пред наблюденията на нашия екип, а именно:

-         На Велики четвъртък новоназначеният румънски свещеник Г. Григореску безапелационно заявява, че не разбира български и отсега нататък в храма трябва да се служи единствено на румънски. Не по вкуса му се оказва и хорът, в който участват само една българка и една сръбкиня, а всички останали са румънци, но великолепно изпълняват песнопенията и на румънски, и на църковнославянски...

-         Що се отнася до „рушенето на църквата” и „лющенето на стенописите” – зрителите сами ще се убедят, че след направения от българския свещеник П.Тотев ремонт преди 10 години, състоянието на „Св. пророк Илия при хана Колця” е много добро и той нито се руши, нито има нужда от реставрация. За сравнение показваме и наши архивни кадри от 1994 година, на които се вижда предишното състояние на църквата...

    Потърсихме позицията на Н. Впр.Русенския митрополит Неофит, който председателства заседанията на Св. Синод, и на и.д. директор на  Дирекцията по вероизповеданията г-н Емил Велинов. Какво смята да предприеме църквата и как държавата я подкрепя за спасяването на българския храм в Букурещ, също ще разберете в броя на „Вяра и общество” тази неделя. 

     За съжаление, когато подготвяхме заснетия в Букурещ материал, неочаквано получихме тревожното известие, че българският свещеник П. Тотев трябва да предаде инвентара на храма на нарочна комисия от Букурещката митрополия и че той може да остане в църквата, преостъпена на българите през 1954 г., срещу 10 унизителни условия. Така че съдбата на  единственото духовно средище на православните ни сънародници в Румъния продължава да е все така несигурна, а проблемът ескалира със всеки изминал ден.

     Използвам случая  да призова всички наши зрители да се молим за благоприятното решаване на този въпрос и най-вече Бог да вразуми румънския патриарх Даниил, за когото една от енориашките на „Св. пророк  Илия при хана Колця” – Дорина Липова, румънка, женена за българин от 24 години, през сълзи споделя пред нашата камера: „Нашият патриарх не е прав и много трябва да мисли, преди да ги върши тези работи. Защо трябва да ни разделя!?”

 

     Новото издание на „Вяра и общество” може да гледате тази неделя (31.05.09) от 10.30 ч по БНТ-1 и същия ден от 11.30 по БНТ-Сат.  От понеделник може да ни гледате и в сайта ни www.bnt.bg на страниците на „БНТ-Продукции” в раздел „Религия и История”. Следващият брой на предаването ще се излъчи след две седмици – на 14 юни.