Уважаеми господин Президент на Република България и върховен главнокомандващ въоръжените сили,

Уважаема госпожо Председател на Народното събрание,

Уважаеми господин Министър-председател,

Уважаема госпожо Кмет на София ,

Ваши Преосвещенства,

Уважаеми господин Министър на отбраната,

Уважаеми господин Началник на отбраната,

Уважаеми господа офицери, сержанти и войници,

 

Ваши Превъзходителства,

Уважаеми представители на българската държавност,

Драги отци, обични в Господа, братя и сестри,

След като по Божия милост, с благодарност и с молитва положихме началото на още една благословена година от дългия низ на времето, в шестия ден на януари, в деня на светото и славно Богоявление всички заедно – духовенство и Божи народ, държавници и армия – се събираме, за да извършим и традиционния Богоявленски водосвет, с който да изпросим още веднъж Неговата благодат над нашето скъпо Отечество и òбичния ни народ, над нашите храмове и нашите домове, над нашето войнство и нашата държавност, над всяко наше добро дело и доброполезно начинание през настоящата година. Нека и в нея Бог да благоволи над България и да я пази цяла и непокътната, мирна и просперираща в нейния духовен и културен, обществен и държавен живот.

Нека с вяра в Бога, с упование в Неговата мощ и надежда в Неговите обещания, да преминем и през Новата година, доизграждайки и укрепвайки положените от предците ни начала, като във всяко наше начинание се стараем да следваме и да осъществяваме Божията свята воля, защото надеждата ни е в Него и Неговия благ промисъл и защото – както пише още в древните времена и Псалмопевецът – „… ако Господ не съзида къщата, напразно ще се трудят строителите ѝ” и „ако Господ не опази града, напразно ще бди стражата” (Пс. 126:1).

Живеем във времена на изпитания както за нас, така и за целия обкръжаващ ни свят. Тревогата и несигурността, видимите и невидими заплахи ни напомнят за преходността и суетата на нашия свят, но вярата ни в Бога и упованието ни в Неговия благ промисъл ни дават сили винаги да продължаваме напред, с поглед към един по-добър и по-състрадателен свят, свят на човечност и добра воля, на светлина и надежда. Свят, в който, по словата на пророка „земята ще бъде пълна с познаване Господа, както водите пълнят морето” (Ис. 11:9).

Божият мир и Неговата велика милост да бъдат с всички нас! Честит празник!

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

+ + +

Слово на Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит при освещаването на бойните знамена на Богоявление, 6 януари 2017 г., София