75570.p.jpg?0 Всемирното Православие - 90 ГОДИНИ ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМ-ПАМЕТНИКА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ". СЛОВО НА ПАТРИАРХАТази година се навършват 90 години от септември 1924 г., когато в рамките на три дни 12, 13 и 14, се извършва освещаването на трите свети Престола на храм-паметника "Св. Александър Невски" – централния - посветен на св. Александър Невски, северния - посветен на св. братя Кирил и Методий, и южния - посветен на св. цар Борис Покръстител.

По решение на Светия Синод тържествата по този повод се проведоха на 23 ноември – зимния храмов празник на патриаршеската катедрала, когато нашата църква почита св. Александър Невски. В този ден празничната св. Литургия, в която взеха участие архиереи и свещенослужители на БПЦ, оглави Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. На празника присъстваха представители на държавната власт, политици и общественици

Именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма-паметник, който впоследствие става и патриаршеска катедрала, Българската православна църква получи акт за собственост върху него.

На юбилейния празник Негово Светейшество се обърна с поздравително слово към присъстващите:


59 Всемирното Православие - 90 ГОДИНИ ОТ ОСВЕЩАВАНЕТО НА ХРАМ-ПАМЕТНИКА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ". СЛОВО НА ПАТРИАРХА† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, досточтими отци, уважаеми представители на държавната власт!

Братя и сестри,

Отбелязахме тържествено 90-годишнината от освещаването на храм-паметника „Св. Александър Невски” - символ на националната ни историческа памет и православното християнско самосъзнание на българския народ, естествено средоточие на църковния и обществения живот в страната ни.

Замислен като храм-паметник, „в който да се възнасят молитви към Всевишния за благоденствието на Царя-Освободител и неговия народ и за упокоение душите на падналите за освобождението на България герои”, строежът му в скоро време се превръща в общонародна кауза и дело.

Храмът се строи и благоукрасява почти половин век от решението на Учредителното събрание в Търново за построяването му до освещаването през септември 1924 г. Бурите на политическите събития не прекършват у нашите предци решението да се издигне този величествен паметник на българската благодарност.

От самото си освещаване храмът „Св. Александър Невски” е действащ православен храм, в който ежедневно се възнасят молитви към Бога за целокупния български народ, българските власти и нашето войнство. Той е главен храм на православния български народ, а след възстановяването на Българската патриаршия - и седалище на Българския патриарх.

Честити сме, че именно в годината, в която отбелязваме 90-годишнината от освещаването на храма, след близо 100 години дебати относно собствеността на църквата, въпросът намери своето логично разрешение и Българската православна църква стана законен собственик на патриаршеската катедрала. Жест на добра воля от страна на българската държава, в лицето на г-н президента и назначеното от него служебно правителство на проф. Близнашки, който засвидетелства пред българския народ и света добрите отношения между българската държава и Българската православна църква и едно мъдро държавническо отношение към духовните устои на нашата нация.

Благодарим на всички, които спомогнаха с усилия и сътрудничество това да стане факт. Благодарим на църковното настоятелство и неговия председател Преосвещения Тивериополския еп. Тихон за трудовете им по поддържането на този храм. Сърдечна благодарност и на вас Високопреосвещени и Преосвещени архиереи, всечестни отци, братя и сестри християни, задето споделихте с нас радостта в този празничен ден!

Бог да благослови всички ни, та в единомислие, разбирателство и взаимна любов да се трудим за благото на нашето Отечество и българския народ. На многая лета!