49%20(4)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)На 11 май, по повод честването на светите равноапостолни Методий и Кирил и 61-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия, в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше отслужена съборна архиерейска света Литургия, водена от Браницки епископ Григорий.

В светия олтар молитвено присъстваше Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Тук бяха и високите гости: Негово Блаженство Стефан, архиепископ на Православната църква в Република Македония, заедно със Струмишки митрополит Наум, Хераклийския епископ Климент – гл. секретар и викарий на Битолската епархия на Православната църква в Р. Македония, двама архимандрити и секретарят на архиеп. Стефан г-н Гьоко Гьокевски.

В молебена участваха Браницки еп. Григорий, Тивериополски еп. Тихон – предстоятел на патриаршеската катедрала, представителят на Руската православна църква в София архимандрит Филип Василцев и на Румънската православна църква в столицата ни - ставрофорен иконом Нелуц Опря, храмовото и столично духовенство, както и многоброен народ.

На 10 май 1953 г. БПЦ официално е провъзгласена за патриаршия, а за патриарх е избран Пловдивският митрополит Кирил, който преди 61 г. в този храм - ПКСХП "Св. Александър Невски" - е интронизиран на престола на българските патриарси. Патриарх Кирил е, макар и непряк, приемник на Търновския патриарх св. Евтимий - последния български патриарх до началото на турското робство. Северният престол на най-величествения български храм е посветен на светите братя Кирил и Методий.

Непосредствено след светата богослужба Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит в съслужение с архиереи на БПЦ-БП възглави празничния молебен за благоденствие и просперитет на българския народ и Българската патриаршия.

Слово на Негово Светейшство, произнесено на 11 май 2014 г. в ПКСХП „Св. Александър Невски”:

Господен

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

Ваши Преосвещенства, досточтими отци, братя и сестри!

С днешната тържествена св. Литургия ние отбелязахме 61-вата годишнина от възстановяването на Българската патриаршия и едновременно с това въздадохме отново почит и преклонение пред светите равноапостолни славянски просветители Кирил и Методий, без чието величаво дело християнизацията на българския народ не би била така успешна, не би се устроила и просъществувала през превратностите на времето Българската патриаршия.

Възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква е естествен завършек на подвизите на мъчениците за вярата през мрачните векове на турското робство и на борбите за църковна независимост през Възраждането.

С вдигането на схизмата и каноничното признаване на църковната ни автокефалия от всички сестри поместни православни църкви е възстановена една правда. Българската патриаршия, която, поради трагичното за държавата и Църквата ни турско нашествие през 14 в., преустановява своето съществуване, отново е въздигната.

През изминалите 61 г. самостойната БПЦ претърпя тежки изпитания. Вълните на злобата на този свят връхлитаха върху църковния ни кораб отвред и заплашваха да го потопят. Но Светият Дух, обещан ни от Спасителя, я укрепяваше и обновяваше живителните й сили, изправяше я като Църква побеждаваща, славна, над която портите адови няма да надделеят.

През тези шест десетилетия Българската патриаршия поддържаше живи връзките си със сестрите поместни православни Църкви. С голяма ревност продължаваме и занапред да полагаме усилия в укрепването на църковното единство и да устояваме в него, като здраво се държим в Истината – Христос и стоим непоклатимо на „Камъка, който стана глава на ъгъла” (Пс. 117:22).

Много са задачите, които стоят днес пред Българската патриаршия. Въздигната преди 11 столетия в патриаршеско достойнство, родната ни Църква, се явява пазителка на „словото на живия Бог, Който пребъдва довеки” (1 Петр. 1:23) и е призвана непрестанно да утвърждава в общественото съзнание принципите на християнската нравственост и да предпазва обществото от подмяна на ценностите. Като просветили славянските народи със спасителната Христова вяра, светите братя Кирил и Методий съградили основата на техния духовен живот. За съжаление днес тази основа е разклатена. И ако християнската вяра не стане определяща в нашия живот ние ще продължаваме да страдаме от оскъдицата на взаимна любов и търпимост, от липсата на вътрешен мир и от всевъзможни разделения и противопоставяния.

В днешното сложно и размирно време, към нас отново е отправен Божественият призив: „Бъди твърд и мъжествен и се залови за работа; не бой се и не се плаши, защото Господ Бог, моят Бог е с тебе; Той няма да отстъпи от тебе и няма да те остави, докле не свършиш цялата нужна работа по дома Господен” (1Парал. 28:20).

Днес от Църквата се очаква отговор на нравствените и социални проблеми, стоящи пред съвременното общество и Тя, заедно с всички родолюбиви и добронамерени люде, е призвана да способства за подобряването на духовно-нравственото състояние на народа при новите исторически обстоятелства.

Братя и сестри,

Нека отправим към светите солунски братя молитвените слова: Свети равноапостолни Методие и Кириле, ние, които сме просветени със светлината на вашите писмена и наставени във вярата Христова, усърдно ви молим по вашите молитви да укрепне ревността ни по светото Православие, за да съхраним безукорно отеческото предание и да пребъдва във вековете родната ни Българска православна църква – Българска патриаршия.

Сърдечно поздравявам всички архиереи, презвитери, дякони, монашестващи и миряни на родната ни Църква с днешния празник и отечески призовавам да постъпваме достойно за званието, за което сме призвани, с всяко смиреномъдрие, кротост и великодушие, като се търпим един други с любов и залягаме да запазваме единството на духа чрез връзките на мира.

Честит празник!

61%20(1)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

12%20(6)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

15%20(5)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

14%20(4)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

Браницки епископ Григорий

16%20(6)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

17%20(5)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

18%20(7)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

Чете се св. Евангелие

19%20(7)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

2%20(5)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

21%20(7)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

20%20(6)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

Браницки епископ Григорий и Тивериополски епископ Тихон

23%20(5)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

26%20(4)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

27%20(4)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

28%20(4)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

29%20(4)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

В олтара по време на Символа на вярата

3%20(3)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

30%20(4)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

31%20(3)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

32%20(2)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

Хорът с диригент доц. Димитър Димитров

33%20(3)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

34%20(6)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

35%20(3)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

36%20(3)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

Проповедта на Браницки епископ Григорий

37%20(4)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

38%20(4)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

39%20(3)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит

4%20(5)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

41%20(3)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

42%20(4)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

44%20(4)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

45%20(3)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

Начало на празничния молебен

46%20(4) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

47%20(4)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

48%20(5)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

5%20(3)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

50%20(3)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

51%20(2)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

52%20(3) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

53%20(2)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

56%20(2)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

57%20(1)%20(225x300) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

58%20(1) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

59%20(1)%20(300x66) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

60%20(1)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

download%20(2)%20(300x225) Всемирното Православие - ЧЕСТВАМЕ СВЕТИТЕ РАВНОАПОСТОЛНИ МЕТОДИЙ И КИРИЛ И 61 ГОДИНИ ОТ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА ПАТРИАРШИЯ (СЛОВО НА ПАТРИАРХА)

На върха на камбанарията