Слово за Неделя Православна на Негово Светейшество Максим, патриарх Български„Тази е победата, която победи света - нашата вяра" (1Йоан. 5:4).

Възлюбени братя и сестри,

Първият неделен ден на Великия пост всяка година се посвещава за възпоменание Тържеството на Православието. Това е един от знаменателните празници на Православната църква. Той е установен през девети век, когато на седемте вселенски събора окончателно било изяснено и определено християнското православно учение. Това е било тържество на Православието, защото то е възтържествувало над всичко, което дотогава е затъмнявало неговата светлина и истина.

Светото Православие е неизменно учение за „Началника и завършителя на вярата - Иисуса " (Евр. 12:2) и на светите апостоли, тъй както е изложено в Свещеното Писание, Свещеното Предание и древните символи и определения, както четем в Символа на вярата: „в една света, съборна и апостолска Църква" - „стълб и крепило на истината" (1 Тим. 3:15). Църквата, която Господ Иисус Христос е основал за спасение на вярващите в Него, на която е дал Своето учение, пастири, спасителни тайнства, в които се преподават на вярващите благодатните дарове, необходими за техния живот и спасение. Църквата, която преподава християнските истини, като благовести любов, мир, благочестие, правда, като победа над злото.

През вековете светата Църква е претърпяла гонения, изпитания, но с кръвта на мъченици, изповедници, учители, светители, труженици е одържала победа, съгласно думите на Господа: „ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят" (Мат. 16:18).

Българският народ презира езическата заблуда, приема християнско кръщение при свети цар Борис. През 870 г. била основана Българската църква. През 886 г. учениците на светите братя Кирил и Методий намерили у нас не само радушен прием, но и покровителството на свети цар Борис. В Североизточна България била основана славянобългарска школа под ръководството на свети Наум, също така в Югозападна България - на свети Климент Охридски. На Преславския събор свети Климент бил поставен за „пръв епископ на български език". Така делото на светите братя Кирил и Методий било разпространено от техните ученици в България, а от тук в среднославянските и други страни и се превърнало в голям принос за изграждането на славянската и европейска цивилизация. С Божията помощ през IX и X в. нашият народ успешно все повече се усъвършенства в християнската вяра, устройва самостоятелна Църква и богослужения на славянобългарски език. С въвеждането на славянска и славянобългарска писменост и книжовност в родната ни Църква, в културния живот и държавната администрация се допринесло много за определяне облика, формирането и за затвърждаването на българската държава и нейния културен възход.

Нека, възлюбени братя и сестри, да благодарим на Господа, че ни е утвърдил в светата православна вяра, да Го молим да я пази непоколебима от неверие, заблуждения, ереси и разколи. А нас да утвърждава във вяра, благочестие, чистота и родолюбие. Да следваме съвета на свети апостол Павел: „Бъдете бодри, стойте във вярата, бъдете мъжествени, бъдете крепки; всичко у вас да става с любов" (1 Kop. 16:13; 14). Амин.