images?q=tbn:ANd9GcTQvB7kJ6yDwf2ObPJZQeVe1n71ke8bzdxOag&usqp=CAU Всемирното Православие - НА 21 ЯНУАРИ БЪЛГАРСКИЯТ ПАТРИАРХ НЕОФИТ ЧЕСТВА СВОЯ ИМЕН ДЕН (3)Днес, когато св. Православна църква чества паметта на преп. Максим Изповедник и св. мъченик Неофит, Негово Светейшество Българският патриарх Неофит отбеляза именния си ден в митрополитската столична катедрала „Св. великомъченица Неделя“. Сайтът „Всемирното православие“ го поздравява и му пожелава здраве, духовна бодрост и сили, за да води светата ни Църква и всички нас, които сме в църковния кораб, по верния път на спасението.

Слово на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит по случай имения му ден

      ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

УВАЖАЕМИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВНОСТ,

ВАШИ ВИСОКОПРЕПОДОБИЯ, БОГОЛЮБИВИ ОТЦИ,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА БРАТЯ И СЕСТРИ,

В деня, определен от светата Христова Църква за молитвена памет на преподобни Максим Изповедник и свети мъченик Неофит, отправямe нашата топла благодарност към всички вас, които с вашето присъствие и молитвено участие в днешното богослужение засвидетелствате своята искрена любов, внимание и уважение към наше смирение, споделяйки радостта ни от празника на нашия небесен покровител. На всички вас – архиереи, освещен клир и църковен народ, които Христовият мъченик и светец Неофит и днес събра заедно, в единство и единомислие, изразяваме на свой ред и ние нашата любов и почит, с надежда, щото нашето благословено от Бога единство ще пребъдва във времето за слава на нашия Господ Иисус Христос и преуспяване на нашия обичен народ в светата православна вяра и в християнските добродетели.

Особена благодарност изразяваме на Високопреосвещения наш събрат Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний за поднесеното ни чрез него приветствие от името на Светия Синод.

Изказваме благодарност и за отправеното ни чрез Негово Преосвeщенство Белоградчишия епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит поздравление от епархийското ръководство, благочестивия клир и миряните от богодаруваната ни Софийска епархия.

Единството и взаимната обич и подкрепа между архиереите на нашата света Православна църква е първото и най-важно условие за успеха на нейната мисия сред поверения ѝ народ и свидетелство за приемственост на църковност и духовност, които са ни завещани от нашите велики достославни предци. За един от тях – приснопаметния наш отец и Светейши патриарх Максим си спомняме с особена почит и синовна любов в днешния ден, когато той също честваше деня на своя небесен покровител – дивния между отците на Църквата свети Максим Изповедник. На патриарх Максим, който с истинска ревност по Божието дело на земята стори толкова много за запазването на църковното ни единство, както и на всички наши предшественици, потрудили се усърдно, отдавали силите и живота си за съзиждането на зданието на Православната ни църква през вековете, винаги ще дължим нашата обич и признателност.

Божият мир и Неговата велика милост, молитвите и небесното застъпничество на Пресвета Богородица, преподобни Максим Изповедник и мъченик Неофит, и на всички от века просияли в светостта Божии угодници да бъдат с всички нас!

За много и благословени години! 

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Материалът по повод празненството - именния ден на Българския патриарх Неофит можете да прочете ТУК.