Изявления

1024px-Building_of_the_Holy_Synod_of_the_Bulgarian_Orthodox_Church Решения и становища Свети Синод БПЦСвети апостол Павел учи за Църквата, че е тяло Христово, като казва „И кога страда един член (от тялото Христово), страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове” (I Кор. 12:26)

§ 1. - Св. Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия в заседанието си на 27.11.2017 г. - пълен състав, разгледа писмо, вх. № 676/14.11.2017 г., на Македонския архиепископ Стефан, Председател на Св. Синод на МПЦ.

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

В третата неделя на ноември, когато светът си спомня за многобройните жертви, които даваме в пътно-транспортните инциденти, се обръщаме към вас с архипастирско послание за мир и утеха в душите и сърцата, за вяра и упование в Бога, за уважение към чуждия и нашия живот. Животът е велик Божи дар и благословение за всеки от нас, и не трябва да бъде отнеман с лекотата, на която, уви, сме свидетели всеки ден.

DSC_0690 Решения и становища Свети Синод БПЦПървият етап от благотворителната кампания на Св. Синод на БПЦ-БП "Деца рисуват за деца"-2017 днес се увенча с благословен завършек. В кампанията само за няколко месеца бяха събрани 10 000 лв., с които бяха закупени три инфузоматни апарата - волуметрични помпи за прецизно регулиране на медикаментозните вливания при лечението на онкоболни деца.

На своето извънредно заседание на 19.09.17 г. Св. Синод на БПЦ-БП

РЕШИ:

Освобождава, считано от 20.09.17 г., Белоградчишкия епископ Поликарп от послушанието му - викарий на Видинския митрополит.

Освобождава, считано от 20.09.17 г., Великотърновския митрополит Григорий от възложеното му послушание - ректор на Православната духовна академия "Св. св. Кирил и Методий", като му благодари за усилените трудове и положени грижи за студентите, изграждането и укрепването на Духовната академия.

На своето редовно заседание от 09.06.2017 г. Св. Синод в пълен състав, прот. №10, разгледа писмо с предложение за включване на чествани светии в месецослова за 2018 г. на БПЦ-БП.

Св. Синод РЕШИ:

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре