Източник: БПЦ - Българска Патриаршия

 

      На своето редовно заседание на 9 декември 2009 г. Св. Синод в Пълен състав разгледа писмото на г-жа Милка Коджабашева, зам.-министър на МОМН, с покана Св. Синод да излъчи двама представители за участие в междуведомствена работна група с цел подобряване организацията и повишаване на качеството на обучението по учебния предмет „Религия” в действащия към момента формат.

Във връзка с отправената покана Светият Синод определи за участие в междуведомствената работна група ставрофорен иконом д-р Захарий Дечев и д-р Десислава Панайотова.

По време на същото заседание Светият Синод взе решение да бъдат привлечени за работа в Официалния сайт на БПЦ-БП г-н Атанас Димитров – като фотограф на половин щат, и г-жа Анжела Петрова – като преводач от и на английски език – на пълен щат.

 

Светият Синод се запозна и с внесеното от Великотърновския митрополит Григорий писмо за награждаването, на основание чл. 203, ал. 2 от УБПЦ-БП, с офикия „протойерей” следните свещенослужители от Великотърновска епархия:

- свещеник Стефан Иванов Стефанов, енорийски свещеник от Габровска духовна околия;

- свещеник Валентин Христов Георгиев и свещеник Богдан Димитров Арабаджиев, енорийски свещеници от Горнооряховска духовна околия.

Архиереите от Светия Синод на БПЦ разгледаха и писмото, с което Русенският митрополит Неофит, наместник на овдовелия Доростолски митрополитски престол, уведомява, че с решение на Епархийския съвет на Доростолска епархия изборът за Доростолски митрополит ще се проведе на 17.01.2010 г. – неделя, след св. Литургия.