9 Всемирното Православие - В ОТГОВОР НА ТРЕВОЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ С. КАТУНИЦА, МИТРОПОЛИТИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, НАЧЕЛО С ПАТРИАРХ МАКСИМ, МОЛИХА БОГ ДА УМИРИ И ОБЕДИНИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

Като искаха да бъдат близо до народа си и водени от голяма болка за случилите се напоследък трагични сблъсъци между българи и роми в с. Катуница и на други места в страната, в параклиса на Синодалната палата, посветен на св. цар Борис Покръстител, българските архиереи дойдоха да измолят милост от Господа Иисуса Христа, който да запази България от бедствия и размирици.

 Молебенът беше воден лично от Негово Светейшество Българския Патриарх и Софийски митрополит Максим. В него взеха участие и почти всички членове на Светия Синод на Българската православна църква: техни Високопреосвещенства Врачански Калиник, Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Западно- и Средноевропейски Симеон,  Великотърновски Григорий, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай. Участие взеха още Стобийският еп. Наум – секретар на св. Синод и архим. Дионисий, присъстваха църковни и светски медии, вярващи.

Молебенът започна с тропара на Петдесетница, с който се призовава Светия Дух, просвещаващ, освещаващ, очистващ и спасяващ душите ни. Архиереите молеха Бог да обърне сърцата на враждуващите, да не се отвръща от нас, макар и да сме грешни, но да ни пожали и помага, да бъде страната ни под Божията закрила, да се радва народът ни на благословен мир и благоденствие. Беше изтъкнато, че за това е необходимо да се покаем за страстите си, които пречат на народното единство, за да се издигне България в слава и правдата да надникне от небесата.

Стобийският епископ Наум прочете Посланието на Св. Синод на БПЦ – Българска Патриаршия – за мир и народно единство. В него се призовава Всеподателя Бога да прояви и сега безкрайната Си милост и дари разум и успокоение в душите на  всички български граждани. „Народът ни е мъдър и сме сигурни, че няма да допусне да бъде въвлечен в изкушенията на необуздана ярост, предизвикваща насилие. Етническо напрежение в България не е имало, няма и не бива да има” – се казва в посланието.

Беше подчертано още, че когато „държавата търпи безучастно отделни лица не просто да извършват, но даже да парадират с престъпната си дейност, то тогава народът е принуден да се съпротивлява. От друга страна, обаче, когато цели групи от българското население са доведени до окаяно положение, когато са лишени от елементарни шансове да осигурят подслон и препитание на себе си и децата си, тогава и у тези – макар и малки групи – се поражда съпротива. Отсъствието понякога на тези два основополагащи принципа – справедливост и солидарност, заплашва да разруши обществения организъм. Задача на държавата е със своите действия да покаже и докаже, че има воля да ги спазва. Да наказва престъпниците. И същевременно с това да се грижи и защитава слабите.”

Негово Светейшество Патриарх Максим благослови всички присъстващи. Молебенът завърши с многолетствие и упование в Божията помощ. 

 

 

 

 1 Всемирното Православие - В ОТГОВОР НА ТРЕВОЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ С. КАТУНИЦА, МИТРОПОЛИТИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, НАЧЕЛО С ПАТРИАРХ МАКСИМ, МОЛИХА БОГ ДА УМИРИ И ОБЕДИНИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД

 

 11.JPG - 123.59 Kb

 

 12.JPG - 120.80 Kb

 

 2.JPG - 112.00 Kb

 

 3.JPG - 119.91 Kb

 

 8.JPG - 119.31 Kb

 

 5.JPG - 108.26 Kb

 

 4 Всемирното Православие - В ОТГОВОР НА ТРЕВОЖНИТЕ СЪБИТИЯ ОТ С. КАТУНИЦА, МИТРОПОЛИТИТЕ НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, НАЧЕЛО С ПАТРИАРХ МАКСИМ, МОЛИХА БОГ ДА УМИРИ И ОБЕДИНИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД