5%2097-god%20BGP%20Maxim Всемирното Православие - ОБЗОР НА ЦЪРКОВНО-ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ ЗА 2011 ГОДИНА

По Божия милост ни се даде да преживеем и осмислим още една година от служението и действения духовен живот на Българската православна църква - Българска патриаршия, за което благодарим на Господа и смирено Му се молим да преумножи постигнатото и през настъпилата Нова 2012-а година!

През изминалата 2011-а целокупната ни Църква изживя благодатната и неповторима радост от канонизацията на светите Баташки и Новоселски мъченици. Канонизацията, както и прославленията на нашите предостойни йереи и предци – наши сродници по вяра и кръв, възпълниха и украсиха тържествеността и духовното ликуване, с които бяха отбелязани в София 58-годишнината от възстановяването на Българската патриаршия и 40-годишнината от интронизацията на Негово Светейшество Българския патриарх Максим, както и 97-мият му Рожден ден, отпразнувани в Бачковската св. обител и Пловдив. По време на честванията на 40-годишнината от интронизацията на Негово Светейшество на българска земя посрещнахме св. мощи на преп. Максим Изповедник, светеца-покровител на нашия патриарх. Поклонихме се пред преподобния с молитва и надежда за това, че по неговото застъпничеството Св. Троица ще продължи милостиво да укрепява всички членове на БПЦ, които под духовното ръководство на Св. Синод се трудят и подвизават според силите си като искрени православни духовници, монашестващи и миряни.

През 2011 г. Св. Синод и епархийски архиереи, сред които митрополитите Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Неврокопски Натанаил, Ловчански Гавриил, Пловдивски Николай, отправиха редица актуални изявления, послания и обръщения към православните християни в България, широката общественост и държавните институции във връзка с:

- мира и народното единство;

- преброяването на населението, което бе призовано да изрази открито православната си религиозна принадлежност;

- непризнаването на тенденциозно създадения „Свещенически синдикат”, нямащ никаква църковно-канонична легитимност и представителност;

- отхвърлянето на законодателните инициативи за узаконяване на сурогатното майчинство;

- загрижеността относно зачестилото насилие спрямо християните по света;

- обясняването на правилната църковна позиция спрямо лъжеученията и богоборството на П. Дънов и Ванга;

- изобличаването на противоцърковната клеветническа дейност на лицето Христо Латинов;

- опровергаването на злонамерените медийни атаки срещу БПЦ, активизирали се особено много в края на Рождественския пост;

- изпращането на данните на ръководните кадри на БПЦ до Комисията по досиетата;

- и преди всичко празничните и архипастирски послания, засилващи съзнанието на църковното изпълнение за благодатта и значението на големите християнски празници, на патриаршеската институция, мъченическия подвиг, свещенослужението и духа, който трябва да ни движи, за да сме Христови и Христос да е посреди нас.

На 22 юли 2011 г., в стремежа си за по-цялостно и пълно социално служение светата ни Църква сключи стратегическо споразумение за сътрудничество в социалната област с Министерството на труда и социалната политика, което ще даде силен тласък в съвместната работа на двете институции в сферите на интеграцията и подобряването на качеството на живот на хората в неравностойно положение, подкрепата на деца и младежи в риск и насърчаването на доброволчеството. Бе предотвратено и разрушаването на базата при храм „Св. Троица” в Нови хан, където намират приют и духовно обгрижване множество бездомни и многодетни майки, изоставени деца и социално слаби българи.

На лятната си сесия, след успешното провеждане в Рилския манастир на Националната катехизаторска конференция на тема "Съвременната катехизация в БПЦ", Св. Синод взе решение да се възроди дейността на синодалния Културно-просветен отдел на БПЦ, който ще съдейства за това да бъдат подготвяни просветни кадри в съответствие с обща методическа система, с единни критерии и при добра координация с църковните структури по места и с държавните образователни институции.

По най-тържествен начин със заупокойна св. Литургия и панихида от Св. Синод и Пловдивска света Митрополия бяха чествани 110 години от рождението и 40 години от блажената кончина на приснопаметния Български патриарх Кирил, преди - Пловдивски митрополит, чийто паметник бе открит в „Царсимеоновата градина” в Пловдив и в чест на когото в митрополитския център на Пловдивска епархия бяха организирани значими събития: конференция, изложба и тържествен рецитал с прожекция на филм за патриарх Кирил, подготвен от ППТВ.

През 2011 г. БПЦ възпита и придоби над 40 нови монаси и монахини, иподякони, дякони, свещеници и йеромонаси, които ревностно и достойно се посветиха на Бога и Неговата Църква, в която единствено е спасението. В края на годината тази радостна тенденция на увеличаване на църковнослужителите и свещенослужителите бе увенчана с епископската хиротония на игумена на Роженския манастир, който вече се титулува Мелнишки епископ Серафим, викарий на Неврокопския митрополит Натанаил.

Троянската св. обител бе оглавена от новоизбран игумен – Браницкия епископ Григорий, с което бе поставено ново добро начало в нейната вековна история.

Св. Синод на БПЦ-БП прогласи избраните от Западно- и Средноевропейската епархия делегати за Църковния събор за членове на Събора, а също така потвърди целостта и неделимостта на каноничната територия на Западно- и Средноевропейската епархия на БПЦ. В епархията бяха основани и нови църковни общини като тези в Дъблин и Корк, Ирландия.

Българската енория в Букурещ, Румъния, придоби своя нов свещеник - прот. Йоан Иванов, представен на Румънския патриарх Даниел от Русенския митрополит Неофит за голяма радост на сънародниците ни там.

Активизирането на духовния и административен живот в БПЦ бе подпомогнато от редовните свещенически конференции и монашески събори, които епархийските ръководства организираха през годината, напр. в Софийска, Видинска, Варненска и Великопреславска, Ловчанска, Пловдивска епархии. Българската ни епархия в САЩ, Канада и Австралия проведе с радостен и единен дух своя 36-и годишен събор.

Изобилстваха новоиздадените духовни четива, културните и просветни прояви, курсове, лекции, беседи, тържества и седенки в цялата ни Църква, благодарение на които се увеличиха въцърковените и осъзнати православни християни, за чийто брой свещеници споделят, че забележимо е нараснал, което особено ясно се усеща в периодите на църковните пости и миговете за св. тайнство Изповед преди приемането на св. Причастие. И това носи на всички ни голяма радост, тъй като приобщаването на народа ни към духовния живот на светата ни Църква е залог за преобразяването на обществото и за вечното спасение на личността и семейството.

Седмицата на православната книга - Варна, 5-11 септември 2011 г., премина с незабравимото и емблематично представяне на книгата „Митрополит Симеон, съчинения том 1. Църква и история”, която се явява едно от най-ценните църковни издания, правени до този момент в памет на български архиерей.

През изтичащата година отново посрещнахме благодатния огън от Йерусалим, чието благословение се разля по всички кътчета на родината в навечерието на Възкресение Христово!

Голям духовен подем сред вярващите християни предизвика пристигането на всеправославни светини в Софийска, Сливенска, Варненска и Великопреславска, Неврокопска, Доростолска и други епархии – това бяха покровът на Майката Божия, чудотворната икона на св. Богородица от Несебър, съпътствана от св. мощи на седем светии - на св. Йоан Златоуст, св. Христина, св. Киприан и св. Юстина, св. Андрей Първозвани, св. Харалампий и св. Теодосий Велики, както и св. мощи на преподобни Максим Изповедник, св. равноапостолни Константин и Елена...

Чрез кандидатстване по европейски проекти редица епархии, манастири и църкви, често подпомагани от Работната група на Св. Синод, отговаряща за диалога с държавните институции, усвояващи европейски средства, успяха да подобрят свързаните с духовния им живот инфраструктура, материална база и храмово благолепие. Русенска св. митрополия постигна завиден успех в развиването на реставрационните работи, поклонническия туризъм и базата около манастира „Св. Димитрий Басарбовски” в близост до с. Басарбово.

Църквата напредна още повече в мащаба на медийното си присъствие в обществото. Пловдивската православна телевизия започна да излъчва своята програма чрез кабелни електронни съобщителни мрежи и сателит в Пловдивска, Пазарджишка, Хасковска, Смолянска и Кърджалийска области. Видинският митрополит Дометиан и Видинска митрополия развиха сътрудничество с регионалните екипи на БНТ и БНР, както и с ТВ „Фанти-Г” във Видин.

На 16 февруари Православният информационен център на Неврокопска св. митрополия отбеляза своя втори рожден ден, като отчете богата информационна, организационна и образователно-просветна дейност – от голяма полза за възрастни и деца.

Инициативата на миряни от Старозагорска епархия, оглавена от Старозагорския митр. Галактион, подтикна започването на работа в Св. Синод върху Становище и брошура, изразяващи църковната позиция относно аборта, която ще бъде оповестена през Новата 2012 година за полза на цялата ни нация.

Видинска митрополия започна активно сътрудничество с държавните и общински власти по превенция на ХИВ/СПИН и създаде нарочен отдел по превенция на зависимости.

В Поморие бяха проведени при изключителен успех фестивалните концерти на VIII издание на фестивала за православна музика „Достойно есть” . При голям интерес в Габрово се проведе деветият фестивал „Празник на духовната музика”.

Поклонническият път "Рилският Чудотворец", който се осъществи от 1 до 6 август 2011г. отново освети българските планини и припомни на българина кои са неговите истински духовни корени и образци за подражание – Православието и светостта на Божиите угодници.

В лицето на Пловдивския митрополит Николай Св. Синод се включи в съборната св. Литургия и официалното закриване на празненствата в памет на архиеп. Серафим (Соболев), организирани от Руското подворие „Св. Николай Чудотворец” в София, където почиват св. мощи на великия руски светител – владика Серафим – духовен благодетел за българи и руси.

Българският Червен кръст удостои Българската православна църква с почетния знак за изключителната й подкрепа и за приноса на свещениците към Националната благотворителна кампания „Топъл обяд за дете”.

Великотърновският митрополит Григорий бе удостоен от ръководството на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” с почетна грамота по случай Деня на народните будители.

На 21 декември 2011 г. в София се състоя специалната церемония по връчване на наградите и грамотите за изявени личности на 2011 г., давани от областния управител на Софийска област г-н Красимир Живков. За сектор „Вероизповедания” Комисията по образование, култура, вероизповедания, спорт и читалищна дейност към Софийска областна администрация удостои с награда прот. Серафим Янев, предстоятел на храм „Успение Богородично” в с. Горна Малина и и. д. игумен на Кремиковския манастир „Св. Георги” за усилната му социална и духовно-просветна дейност.

Неизчерпаемо е богатството на църковния живот и принасяната от него духовна полза за народа ни през изминалата 2011 година. Общественото влияние на светата ни Църква очевидно нарасна още повече и тя е на първо място по степен на обществено доверие, което се потвърди и от поредното проучване на агенция MBMD за институциите, ползващи се с най-голям авторитет у нас. Още много са дейностите и постигнатите успехи на Св. Синод, епархийските ръководства, ставропигиалните и епархийските манастири, духовенството, църковните настоятелства и миряните в цяла България и извън нея.

Но най-важното е, че през изтеклата 2011 г. Българската православна църква-Българска патриаршия продължи да извършва с благодатна сила от Господа своето най-значимо служение – привеждането на народа ни към Бога, към светинята и богослужението, към тайнствата, молитвата и освещението, към привикването на човека да пребъдва в подвига на вярата, дръзновението и любовта в своя ежедневен и духовен живот, без които житейските изпитания биха били непоносими, а духовното ни състояние би било опасно за самите нас и за тези около нас.

На фона на всичко това в края на 2011 година се сблъскахме с безпрецедентно охулване на Църквата в медиите, които - вместо да разпространяват църковната проповед за посрещаното Рождество на Спасителя - тиражираха тенденциозни репортажи и злонамерени публикации с уж „искрената” цел да се покажат слабите места на БПЦ, та като се премахнат те, Църквата да застане в „истинското” си призвание. И докато БПЦ вършеше своята мисия в Име Господне и без да се хвали за това пред обществото, нейните платени критици и самозвани оценители - вместо да потърсят и покажат доброто, сторено на народа ни от неговата Църква – се опитаха да сринат нейното достойнство и да смутят вярата и предрождественското настроение на българина.

Но тъй като същността и силата на Църквата й се дават не от човеци, а от Бога, и тъй като тя не осъжда своите хулители, БПЦ излезе от тази целенасочено провокирана антицърковна кампания като славна в дълготърпението си Христова невеста и като истинска в любовта си майка на своя народ.

Започва Новата 2012 година! И през нея всеки свободно ще може да избере как да застане спрямо Църквата: злоречиво и лукаво - извън нейното боговъзложено дело, или вярно и себеотдайно - в нейното спасително служение.

Екипът на Официалния сайт на БПЦ-Българска патриаршия се обръща с нелицемерна, а с всесърдечна в Христа любов, смирено и топло отправя към целокупната Българска Църква во главе с Негово Светейшество Българския патриарх Максим и досточтимите членове на Св. Синод следното благопожелание:

Честита и благословена 2012 година!

Дух единен и благ!

Живот ведър и здрав!

Многоплодно и силно служение!

На Божиите заповеди изпълнение!

От Бога милост и спасение!

Амин!