Ruska%20curkva Всемирното Православие - ОТВОРЕНО ПИСМО ДО НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО ПАТРИАРХ МАКСИМ ОТ ИГУМЕН ФИЛИП (ВАСИЛЦЕВ)

До Негово Светейшество

МАКСИМ

Патриарх Български

и Митрополит Софийски

от Игумен Филип, предстоятел на Подворието на Московската патриаршия в София

Ваше Светейшество, почтително се обръщам към Вас, за да дам кратък коментар на появилите се в последните дни публикации по повод празнуването в нашето Подворие на дните в памет на архиепископ Серафим (Соболев). След края на Божествената литургия архиепископ Костромски и Галички Алексий връчи орден на Руската православна църква на благотворителя на Подворието – О. Н. Мелик-Пашаев. В появилите се за това материали се твърди за неговата принадлежност към т. нар. съобщество на „архонтите” и уж за поддръжката на този институт от страна на Подворието на Руската православна църква. Това е явна лъжа. В Руската православна църква институтът на архонството никога не е съществувал и не съществува самата възможност за неговата поява. Господин Мелик- Пашаев получи ордена на Руската православна църква за дела на благотворителност и, в частност, за възстановяването със свои средства на руското военно гробище в София, за което ние сме му, безусловно, много признателни.

За нас е странна самата мисъл за това, че Руското подворие може да не поддържа решенията на Свещеноначалието на Българската православна църква. Мога да обясня подобни изказвания само с дълбокия непрофесионализъм на тези журналисти, ако не предположим нещо повече. Понеже само голямата нелюбов към Руската православна църква може да обясни подобни изказвания. За нашето Подворие поддръжката на братската Българска православна църква, укрепването на дружеските връзки с близкия нам български народ е непременно условие за нашето служение на българска земя.

Изпросвам Вашите първосветителски молитви и благословение.

На Ваше Светейшество смирен послушник.