СКРЪБНА ВЕСТ

Членовете на Св. Синод и aрхиереите на Българската православна църква – Българска Патриаршия с дълбока скръб и печал известяват, че на 6 ноември 2012 г., в 03,30 ч., сутринта, след кратко боледуване, досточтимият наш Предстоятел и скъп пастиреначалник на благочестивия православен български народ Негово Светейшество МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ И МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ се престави в Господа, замина по пътя на целия свят (3 Цар. 2:2) за неговия дом на небесата, жилище неръкотворно, вечно (2 Кор. 5:1-3), дето почиват изнурените (Иов. 3:17).

Безутешна е скръбта на членовете на Св. Синод и архиереите на Българската православна църква – Българска Патриаршия от кончината на Светейшия патриарх Максим.

Той се пресели във вечността в ясно съзнание и трезва мисъл, отправяйки към всички свои чеда – православните българи, първосветителски благослов.

С качествата на богоозарен и премъдър Предстоятел на многовековната ни Патриаршия, международно утвърден църковен деятел, виден радетел за единството на Българската православна църква и св. Православие, образец на монашески аскетизъм и духовна исихия и почетен доктор на множество висши учебни заведения.

Той си отива, достойно изпълнил своя дълг!

Пример за всички ни е светлият му духовно-нравствен подвиг!

Поклонението пред блаженопочившия Предстоятел на БПЦ – БП ще бъде както следва:

- на 8 ноември 2012 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя“, където от 9,00 ч. ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия от Пловдивския митрополит Николай;

- на 9 ноември 2012 г. в ПКСХП „Св. Александър Невски“, където от 9,00 ч. ще бъде отслужена заупокойна св. Литургия, а от 10,30 ч. и опелото на покойния.

Погребението му ще стане същия ден в Троянската св. обител от 15,30 ч.

Бог да го упокои в селенията на светостта!

Вечна и блажена да бъде светлата му памет!