300px-Building_of_the_Holy_Synod_of_the_Bulgarian_Orthodox_Church Всемирното Православие - СРЕЩА НА СВ. СИНОД С ПРЕЗИДЕНТА НА БЪЛГАРИЯ Г-Н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Днес, 12 декември 2012 г., в приемния салон на Синодната палата членовете на Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия посрещнаха на официална среща българския президент г-н Росен Плевнелиев.

Сърдечно приветствие и благодарност за това, че президентът е уважил синодалната покана, изказа Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, наместник-председател на Св. Синод. Той подчерта колко високо Църквата оценява факта, че г-н Плевнелиев с готовност се среща с членовете на Св. Синод и желае да изслуша техните мнения по водещи теми на църковно-обществения живот.

Г-н Плевнелиев на свой ред отвърна с любезно слово, в което отбеляза, че за него е чест да гостува в Синодната палата, тъй като счита Българската православна църква за един от основните стълбове на обществото ни и на българската държавност. Президентът Плевнелиев подчерта, че за него е особено важно нашата света Църква да се самоуправлява силно и независимо, което е в интерес и на цялата българска нация.

Високопреосвещеният Ловчански митрополит Гавриил изложи пред президента два въпроса от изключителна важност: за задължителния статут на предмета "Религия" в образователната ни система и за възможността да бъде въведен лицензионен режим за произвеждане на свещи, който да подпомогне Църквата в свещопроизводството като основен източник, осигуряващ нейната самоиздръжка. Митрополит Гавриил подчерта изключителното значение на духовно-нравственото образование на българските деца като средство за осигуряване доброто бъдеще на нашето общество. Той припомни на президента за общата им среща с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил през пролетта на 2012 г., по време на която и Светейшият Руски патриарх е отбелязал, че изучаването на Религия в конфесионални модули не е довело до конфликти между децата, а напротив - до повишаване на тяхната обща, религиозна и поведенческа култура.

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е изразил възмущението на Църквата от дейността на журналисти, които си позволяват да подстрекават хората към дух на непокорство спрямо църковния ред и които подбуждат обществото към "революционни" идеи и начини за избор на нов български патриарх. Това според митрополит Йосиф са напълно неприемливи послания, които нито Църквата, нито държавата следва да приемат.

Г-н Росен Плевнелиев заяви, че екипът му веднага ще започне работа по изложените от Ловчанския митрополит Гавриил два водещи проблема.

Срещата на президента със Св. Синод завърши с паметна тържествена снимка.