DSC_0007%20_1600x1200_ Всемирното Православие - ПАНИХИДАТА В СИНОДАЛНИЯ ПАРАКЛИС НА 9-ИЯ ДЕН ОТ КОНЧИНАТА НА ПРИСНОПАМЕТНИЯ БЪЛГАРСКИ ПАТРИАРХ МАКСИМДнес, 14 ноември 2012 г., в синодалния параклис „Св. цар Борис” от 9,30 ч. беше отслужена панихида по повод навършването на девет дни от блажената кончина на новопреставилия се Български патриарх и Софийски митрополит Максим.

Панихидата бе оглавена от наместник-председателя на Св. Синод Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, а в съслужение с него участваха високопреосвещените митрополити на Св. Синод: Сливенски Йоаникий, Видински Дометиан, Русенски Неофит, Неврокопски Натанаил, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил, Доростолски Амвросий; и преосвещените епископи: Стобийски Наум – гл. секретар на Св. Синод, Тивериополски Тихон – председател на храм-паметника Св. Александър Невски”, Знеполски Йоан – Софийски викарий; както и протосингелът на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов, представителят на Румънската патриаршия в България ставр. ик. Нелуц Опря, свещ. Антоний Милушев – ефимерий на ПКСХП „Св. Александър Невски”, патриаршеският дякон Александър Нешев и софийският митрополитски дякон Иван Петков.

Синодалният параклис бе преизпълнен със синодални служители и миряни, молещи се заедно с духовното ръководство на Църквата за своя новопреставлен и незабравим Патриарх, както Сливенският митрополит Йоаникий нарече в една от ектениите на панихидата приснопаметния наш Светейши първойерарх Максим.

Членовете на Св. Синод и съслужещите им епископи, свещеници и дякони с много любов, топла молитва и стройно пение към Бога измолиха за преставилия се наш Първосветител вечен и блажен покой.

След отпуста в своето слово към присъстващите Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил благодари на всички архиереи, на духовенството и миряните (в това число и представителите на многобройните медии) за съвместното моление в памет на „нашия любим духовен отец Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим”. „Ние, православните християни, не скърбим така, сякаш нямаме надежда, а напротив – и днес, и винаги, когато се молим за душите на покойниците, ние вярваме, че Бог привежда Своите праведници от смърт към живот, защото Той е възкресението и животът за тези, които вярват в Него. Винаги ще помним това, което дядо Максим ни завеща – всички заедно да пазим и да се трудим за единството на каноничната света Българска православна църква и на целия ни православен български народ. Затова патриарх Максим се нарежда сред най-достойните български патриарси, служили себеотдайно в църковност, кротост, благост, дълготърпение и мъдрост на нашата Църква и на нашия народ, подобно на св. Патриарх Евтимий”. Митрополит Кирил подчерта, че и самият Св. Синод ще започне заседанията си днес - при откриването на Зимната синодална сесия - в духа на този първосветителски пример и в силата на състоялото се национално и църковно обединение, което съпроводи кончината, опелото и погребението на Негово Светейшество патриарх Максим.

Освен със започването на зимните заседания на Св. Синод, панихидата в памет на Светейшия Български патриарх Максим съвпадна и с началото на Рождественския пост. Във връзка с това Сливенският митрополит Йоаникий призова всички ние да отправим към Бога смирена и чиста молитва за упокояване душата на нашия Първопредстоятел, както и за прошка на нашите собствени грехове, така че в мир и духовно трезвение да прекараме това благословено време до Рождество Христово – за наше лично спасение и за утвърждаване и напредък на светата ни Църква.

След дадените многобройни изявления пред медиите, синодалните архиереи се отправиха към заседателната зала за откриване на Зимната сесия на Св. Синод.

На църковнослужителите и миряните бяха раздадени питка, жито и постен щрудел, за да се почерпят в памет на новопреставления Български патриарх и Софийски митрополит Максим, с чието благословение всички продължаваме да се трудим и да живеем в Църквата – корабът на нашето спасение!

 

Текст: Десислава Панайотова
Сн.: Атанас Димитров - АтаДим

 

14 ноември 2012 13:02, Българска Патриаршия