300px-Building_of_the_Holy_Synod_of_the_Bulgarian_Orthodox_Church Всемирното Православие - ПРИ СИНОДАЛНАТА КАНЦЕЛАРИЯ БЕ ОТКРИТА СЛУЖБА „ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА”

През последните години интересът на СМИ към БПЦ по повод различни актуални проблеми в обществото и в живота на светата Църква видимо се повиши. За жалост, поради недобра комуникация между БПЦ и СМИ, ползване на неточна информация и непознаване спецификата на Църквата, в немалко случаи материалите, които излизаха в медийното пространство, бяха във вреда на БПЦ и уронваха нейния авторитет в обществото. От друга страна, в случаите, в които беше осъществено взаимодействие със СМИ на основата на взаимно зачитане, уважение и доверие, резултатите бяха впечатляващо добри - до стотици хиляди българи достигнаха положителни послания, вследствие на което БПЦ се утвърди в страната като институцията с най-високо доверие сред българските граждани.

Отчитайки колко важна роля имат в наше време медиите във формирането на обществените нагласи, архиереите от Светия Синод на БПЦ, во главе с Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, взеха решение занапред БПЦ-БП да насочи усилията си в посока към по-добър диалог и взаимодействие със СМИ и широката общественост. За целта на своето заседание на 12 юни т. г. Светият Синод в пълен състав взе решение при Синодалната канцелария да бъде открита служба „Връзки с обществеността”.

Организацията на работата на това ново за БПЦ-БП звено Светият Синод повери на г-жа Александра Карамихалева, която неофициално пое този ангажимент непосредствено след интронизацията на патриарх Неофит, а от 1 юли официално встъпи в новата си длъжност.

За контакти: София 1000, ул. "Оборище" № 4;

телефони:

 

+359/885 824 380, +359/879 510 165, +359/02/987-56-11;

 

E-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

 

----------

 

Г-жа Александра Карамихалева е завършила богословие и история в СУ „Св. Климент Охридски”. През 2002 г. постъпва на работа в „Синодално издателство”. Повече от 10 години е редактор на официоза на БПЦ „Църковен вестник”, а от две години е и негов главен редактор. С откриването на Официалния сайт на БПЦ на нея Св. Синод възлага организацията и администрирането на новинарския отдел към сайта. Сред основателите е на сайта „Православна младеж”, ориентиран към младите хора и е негов главен редактор.