220px-Sveti_Sinod_Sofia Всемирното Православие - СВ. СИНОД ЗАБРАНЯВА НА ЙЕРОМОНАХ ВАСИЛИЙ ДА СЛУЖИ В ДИОЦЕЗА НА БПЦ-БП

На заседанието си на 8 април 2014 г. Св. Синод, като разгледа писмо на игумена на Зографската св. обител на Св. Гора-Атон схиархимандрит Амвросий, РЕШИ:

Забранява на бившия брат на манастирското братство на славянобългарския манастир "Св. Георги Зограф" (в Атон) о. Василий да извършва богослужения и треби в диоцеза на БПЦ-Българска Патриаршия.

Следва да бъдат изпратени писма до епархийските митрополити на БПЦ, които от своя страна да уведомят своите епархии за синодалното решение по отношение на йеромонах Василий.

~~~

В писмото на Зографското братство до Св. Синод се изтъква, че поради проявяваното системно непослушание и безотчетност спрямо Зографските манастирски власти, манастирският събор изключва йеромонах Василий от събора и от манастирското братство въобще. В писмото до Св. Синод се казва още, че "о. Василий вече не би могъл да извършва каквато и да е дейност - издателска, свещенослужителска или друга - от името на Зографската света обител". Манастирското братство предупреждава, че състоянието на духовна прелест, в което се намира о. Василий, е опасно както за самия него, така и за неговите привърженици, тъй като той се опитва да им внушава, че е свят. Поради това той е отстранен и от Зографското братство, "да не би духовната болест да се разпространи и върху други членове на братството".

 

Текстът на писмото:

  

logo_zografski_manastir Всемирното Православие - СВ. СИНОД ЗАБРАНЯВА НА ЙЕРОМОНАХ ВАСИЛИЙ ДА СЛУЖИ В ДИОЦЕЗА НА БПЦ-БП 

До

Негово Светейшество Патриарх Неофит

Председател на Светия Синод на БПЦ гр. София

Ваше Светейшество,

Чрез настоящето манастирско писмо братството на Зографската света обител би желало да извести на Вас и на останалите Високопреосвещени синодални архиереи, че манастирският събор разгледа на свое заседание изострилия се напоследък чрез медиите въпрос около скандалните събития, свързани с името на иеромонах Василий, досегашен брат на Обителта ни. Неведнъж през годините съборът е разглеждал поведението на о. Василий, включително и в негово присъствие, и многократно той бе призоваван да оказва послушание към манастирските власти, както и да дава отчет за дейността си в България. За съжаление от негова страна нямаше отклик, вероятно защото той е схващал братското дълготърпение като възможност да продължава самоволието си. Ето че плодовете от дългогодишното му непослушание и липсата на духовно ръководство сега се явиха наведнъж и в изключителната им грозота. Всичко това стана публично достояние и, раздухвано от медиите, петни името на светата ни Обител и въобще на Христовата Църква. Затова и ние разгледахме въпроса в цялата му сериозност и решихме, че о. Василий не би могъл повече да бъде член не само на манастирския събор, но и въобще на монашеското ни братство. Ето защо според решението на събора той вече не е брат на Зографската обител, за да не би духовната болест да се разпространи и върху други членове от братството.

Разбира се, не можем да не скърбим за всичко това. Но също така разбираме, че е важно болестното състояние да бъде пресечено. Считаме също така, че основният духовен проблем на йеромонах Василий не са самите скандални плътски грехове, в които всеки човек, живеещ в плът, би могъл да бъде въвлечен поради собствено невнимание и чрез помощта на изкусителя. Основният проблем е духовната прелест, в която братът пребивава и която досега не му е позволявала да види действителното си състояние и да се покае сърдечно, а вместо това е смятал, че нищо не му пречи да продължи да свещенодейства, както и да ръководи душите на своите привърженици, внушавайки им, че той е свят! Разбира се, молим се Бог да го просвети и избави от тази самозаблуда, но сме длъжни да предупредим, че докато пребивава в това състояние, той не може и не трябва да ръководи никого, защото неизбежно би довел душите на последователите си до духовна гибел. А по въпроса за свещенослужението му мислим, че правилата на светата Църква са съвършено ясни и недвусмислени, и че след подобни прегрешения никой не бива да дръзва да застава отново пред светия престол и да извършва каквито и да било свещенодействия, дори и да е принесъл искрено покаяние за греха си и да го е умил с обилни сълзи. Бихме искали също да заявим, че о. Василий вече не би могъл да извършва каквато и да е дейност - издателска, свещенослужителска или друга - от името на Зографската света обител. Би трябвало да е ясно, че ако все пак такава дейност продължи, тя е изцяло самозвана.

Считаме за свой синовен дълг да Ви известим всичко това, за да бъдат избегнати всякакви бъдещи недоразумения, и за да може ръководството на БПЦ да предприеме мерките, които сметне за необходими.

Целуваме първосвещеническата Ви десница и оставаме на Ваше Светейшество в Христа духовни чеда и искрени молитствуватели.

ИГУМЕН НА ЗОГРАФСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ:

 
 
podpis_diaido_amvrosij Всемирното Православие - СВ. СИНОД ЗАБРАНЯВА НА ЙЕРОМОНАХ ВАСИЛИЙ ДА СЛУЖИ В ДИОЦЕЗА НА БПЦ-БП