220px-Sveti_Sinod_Sofia Всемирното Православие - РЕШЕНИЯ НА СВ. СИНОД ОТ 2 И 3 ЮЛИ 2014 Г. Св. Синод разгледа писмо на Видинския митрополит Дометиан, с предложение за епископска хиротония на архим. Поликарп /Петър/ Трендафилов Петров и назначаването му за викарен епископ на Видинския митрополит, и реши да удовлетвори молбата на Видинския митрополит Дометиан. Наречението на архим. Поликарп за „Белоградчишки” епископ е определено за 3 юли 2014 г.

Удостояването с епископски сан на архим. Поликарп не бе подкрепено от епархийските митрополити Варненски и Великопреславски Йоан и Русенски Наум.

+++

Св. Синод обсъди писмо на Пловдивския митрополит Николай, с предложение за епископска хиротония на архимандрит Арсений (Атанас) Димитров Лазаров и назначаването му за викарен епископ на Пловдивския митрополит. След направени разисквания Св. Синод прие Синодална наредба от 02.07.2014 г., която е неотделна част от заседателния протокол за 2 юли 2014 г., и се внася за разглеждане в предстоящия Църковен събор, съгласно чл. 58, ал. 12 от УБПЦ–БП. Св. Синод удовлетвори молбата на Пловдивския митрополит Николай и реши наречението на архим. Арсений за „Знеполски” епископ да бъде извършено на 2 юли 2014 г.

Неговата хиротония ще бъде извършена на 6 юли 2014 г. в митрополитския храм „Св. Марина”, гр. Пловдив, от епархийски митрополити и архиереи на БПЦ.

По доклад на гл. секретар на Св. Синод Русенски митрополит Наум Св. Синод изслуша Декларация на архим. Поликарп /Петър/ Трендафилов Петров, която същият следваше да представи, съгласно решение на Св. Синод от 2 юли, за това, че не дължи суми на никакви банки и организации, както и че не е подведен под съдебна отговорност. Декларацията е нотариално заверена от нотариус Лорета Цветкова, с район на действие РС Видин и рег. № 029. След обстойно разискване Св. Синод извърши наречение за епископ на архим. Поликарп с титлата „Белоградчишки”.

Епископската хиротония на архим. Поликарп ще бъде извършена на 27 юли т.г. неделя, в храма на Лопушанския манастир, във Видинска епархия.

+++

Св. Синод прие поканата на Старозагорския митрополит Галактион, с известие, че от 6-9 октомври т.г. в гр. Стара Загора ще се проведат тържества по случай 200-годишнината от мъченическата кончина на преподобномъченик Игнатий Старозагорски, като за целта частица от неговите свети мощи, пазена в манастира „Св. вмчк. Пантелеймон” на Св. Гора, Атон, ще бъдат пренесени за поклонение в гр. Стара Загора. В писмото се отправя покана към Българския патриарх и епархийските митрополити да вземат участие в тържествата по отбелязване на бележитата годишнина.