65930.w470 Всемирното Православие - СВ. СИНОД ОПРЕДЕЛИ СТАРОЗАГОРСКИЯТ МИТРОПОЛИТ КИПРИАН ДА ДОНЕСЕ БЛАГОДАТНИЯ ОГЪН ОТ БОЖИ ГРОБСветият Синод определи, че Старозагорският митрополит Киприян ще донесе у нас Благодатния огън от Божи Гроб в Йерусалим. Част от Свещения и Благодатен огън ще бъде донесен в София за благословение на православните християни, а от там ще бъде предаден на всички храмове в страната. Благодатният огън символизира чудото на Великден.

 

Мястото е църквата на Божи Гроб в стария град. И до днес тайнството е неразгадано, въпреки че много учени са градили хипотези. За милиони вярващи по целия свят огънят на Велика Събота е небесно чудо.

Подготовката за слизането на огъня започва в събота сутринта. Всяка година параклисът на Божи Гроб внимателно се проверява за запалителни средства с цел да изчезне всяко съмнение, че чудото е плод на човешка ръка. Огледът правят представители на мюсюлманската общност в Йерусалим. След това вратите се запечатват с голяма пита пчелен восък. Подпечатват го духовници от католическата, арменската и коптската църква, които имат параклиси в големия храм при Божи Гроб. Това е знак, че всички кандила в параклиса са изгасени. По стара традиция единствените, които могат да получат небесния огън, са православните и те го предават на другите християнски вероизповедания. Йерусалимският патриарх се подготвя да влезе в параклиса, а всички богомолци притихват в очакване на чудото.

Според старо поверие, ако благодатният огън не слезе на Велика Събота, това ще е последният ден на човечеството. Храмът на Божи гроб ще бъде разрушен и ще настъпи Второто пришествие.