images?q=tbn:ANd9GcS5uCcuYyxDTB05oUkuER3aaDniTBMJXTt8sFjIzZNiP83obFgY Всемирното Православие - ЗА ЧУДОТВОРНАТА ИКОНА НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА "РАДОСТ НА ВСИЧКИ СКЪРБЯЩИ" / ВСЕХ СКОРБЯЩИХ РАДОСТЬ/Празникът на иконата е на 24 октомври

Какво утешение има още в самото име на тази икона!

То укрепява вярата в Света Богородица като дивна застъпница, която е навсякъде, където се чуват стоновете на страдащи хора. Тя изтрива сълзите на плачещите и в страданието дава минути на утеха и небесна радост.

Вярата на хората в милосърдието на Божията Майка към човешкия род,породила обичай да се изобразява Света Богородица съобразно думите в молитвата: "О, Пресвета Владичице Богородице, Ти си по-висша от всички ангели и архангели и по-почитана от всички твари. 

Помощница си на обидените, надежда на безнадеждните,
застъпница на обидените, утеха на печалните, хранителна на гладните, одежда на голите, изцеление на болните, спасение на грешните, помощ и застъпничество на всички християни." Затова Света Богородица се изписва в цял ръст, понякога с Младенеца в ръце, както е на московския първообраз, обкръжена от страдащи хора - голи, болни, гладни...

Около тези страдащи често се изобразяват Ангели, пратени от Владичицата за утеха
на човешките страдания. Ангелите сочат към Света Богородица. Нея я рисуват на тези икони или в слава, с корона на главата и с царски дрехи, или с обикновени за времето на земния й живот дрехи и с бяла кърпа на главата.

 

В Москва през 1688 г. се извършило първото чудо от една икона "Всех скорбящих радость" над болната Евфимия, сестра на московския и всерусийски патриарх Йоаким.

Храмът "Преображение Господне" с чудотворната икона се намира на ул."Ордьшке" в гр.Москва. Жената много страдала от рана на ребрата. Раната била толкова дълбока, че се виждали вътрешностите й. Болната очаквала смъртта, но не губела надежда за Божията помощ.

Веднъж с голяма вяра се обърнала с молба към Пресвета Богородица:"Чуй ме, всемилостива Владичице, целият свят с тебе се хвали и всички приемат неоскъдняващите ти милости. Аз съм достойна за наказание заради беззаконията си, но не ме наказвай. Погледни страданието ми и ме помилвай”.

Болната чула глас:

-Евфимия, защо не търсиш помощ при общата за всички Целителка?

-Къде да намеря тази Целителка? - запитала тя.

-В храма на Преображението на моя Син има икона "Всех скорбящих радост". Викни вкъщи свещеник с иконата да направи водосвет и ще оздравееш. Тогава не забравяй моята милост за тебе и разказвай това за прослава на моето име.

На 24 октомври Евфимия изпълнила нареждането на Света Богородица и оздравяла.

Затова на този ден е установен празникът на иконата. За нея е написан и акатист.


В чест на тази икона са издигнати храмове и манастири. През XIX век в Москва издигнали храм "Всех скорбящих радост". В него била положена иконата, богато украсена с венец от скъпоценни камъни, бисери и елмази.


Като се избавихме от вечната смърт чрез благодатта на родения от Тебе Христос,
наш Бог и чрез Твоето Майчинско пред Него ходатайство, ние, Твоите раби, благодарствени и победни песни пеем на Тебе, победоносния вожд. Като имаш непобедима сила, освободи от всякакви беди и скръбни обстоятелства нас, пеещите: Радвай се, благодатна Богородице Дево, Радост на всички скърбящи.

Съществуват чудотворни копия на древната икона "Всех скорбящих радость" - "Радост на всички скърбящи"