sabor_SF_svetci Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ СОФРОНИЙ БЪЛГАРСКИ (СОФИЙСКИ)ojIOXORi-0zDGayvd61U5HEvPZ_wCeyjj24_StTwrEksPMXukVQmmNN5OvyHrHjZEKYc9A4AicAVFFYmV-UpB1OEtiF-0KugDwu5b1qicco6izco4aykzNAK Всемирното Православие - ПРЕПОДОБНИ СОФРОНИЙ БЪЛГАРСКИ (СОФИЙСКИ)Икона на Софийските светии в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски"

Енорийският свещеник на село Пенкьовци (Софийско) Стефан избягал в София с жена си поради турско насилие, отгдето после избягал чак във Влашко при великия влашки войвода Радул. Там жена му починала и той приел монашество с името Софроний.

Подир смъртта пък на войводата Радул той се завърнал отсам Дунава в родината си и се поселил в един манастир край Русе (вероятно пещерния манастир на св. Йоаким I, патриарх Търновски и преподобни Димитрий Бесарбовски), гдето се подвизавал с пост, молитва, труд и милостиня. Дяволът не изтърпял неговите монашески подвизи и настроил против него един манастирски слуга, който го ударил с брадва по главата и така го лишил от живот.

Три години по-късно Софроний се явил на живеещите в манастира, които изпълнили неговото внушение, разкопали гроба му и намерили мощите му нетленни и благоуханни. Те ги поставили в ковчег за всеобщо поклонение.

Вероятно преподобни Софроний живял през втората половина на ХV век и началото на ХVІ век, към второто десетилетие на който трябва да е пострадал. Тия сведения за него ни съобщава българският книжовник поп Пею, автор на житието на св. Георги, който пострадал през 1515 година.