IMG_6974 Всемирното Православие - ЖИТИЕ НА СВ. МЪЧЕНИК ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

Св. мъченик Георги Софийски Най-нови се родил в София от знатни родители българи Иван и Мария. Нарича се "Най-нов" за разлика от другия мъченик Георги Софийски Нови, чиято памет се празнува на 11 февруари.

Юношата Георги се научил да чете и пише и любимо негово занимание било четенето на Светото Писание.

На 25 години той останал без баща. Понеже момъкът се славел с необикновена красота и добродетелност, турците - както обикновено постъпвали в такива случаи - пожелали да го привлекат към мохамеданската вяра. Като не успели да постигнат това с лицемерна благост, те насила навили на главата му свещената за мохамеданите чалма и го провъзгласили за мохамеданин. Оскърбеният Георги хвърлил на земята натрапената му чалма и я стъпкал.

Тогава озлобената мохамеданска тълпа го предала на кадията. Нито съблазнителните обещания за високо служебно положение, нито жестоките мъчения могли да сломят непоклатната твърдост на неговата християнска вяра. Съдията заповядал да режат тялото му на ивици от главата до нозете и получените рани да бъдат обгаряни със запалени свещи, от което тялото на мъченика така пламнало, че не се виждало лицето му. Но всички усилия се оказали напразни.

Последвала окончателната присъда на съдията – Георги да бъде обесен на главната стъгда в тогавашна София, където имало пещ за топене на желязна и медна руда. Заповедта гласяла още – тялото му да остане на бесилката три денонощия, за да започне то да се разлага, та да бъде оборена вярата на християните в нетленните мощи на светиите и във възкресението на мъртвите. Обаче изтощен от дотогавашните страдания, страдалецът умрял в ръцете на палачите преди да го обесят. Въпреки това те го окачили на въжето, за да изпълнят присъдата.

Три денонощия тялото висяло на бесилката, без да настъпи разлагане, а напротив - по стъгдата се носело необикновено благоухание от светите мощи на мъченика. Майка му седнала под бесилката и прегърнала в скута си нозете на сина си. Така тя прекарала трите денонощия. Обесването станало на 26 май 1530 година.

Подир изтичането на присъденото време кадията предал тялото на мъченика да бъде погребано по християнски, и погребението било извършено тържествено от тогавашния софийски митрополит Йеремия в църквата  „Св. великомъченик Георги Победоносец" (Ротонда).

Майката на мъченика починала на 40-я ден от смъртта на Георги и била погребана при нозете на сина си.

–––––––

Послепис

Допреди десетина години не се знаеше къде се намират светите мощи на св. Георги Софийски Най-нови, но след 2010 г. беше установен гробът на мъченика – зад Ротондата „Св. великомъченик Георги Победоносец” в столицата.
На 25 срещу 26 май 2015 г., за първи път след 70-годишно прекъсване, по инициатива на духовници и лекари беше възстановено литийното шествие, преминаващо през централните софийски улици.

Вечернята започва в построения през 2008 г. параклис „Св. Георги Софийски Най-нови“ в двора на Александровска болница, където е бил обесен светият мъченик. Прави се водосвет и вярващите се поръсват със светена вода. Оттук литийното шествие, с хоругви и песнопения, тръгва по бул. „Пенчо Славейков”, бул. „Витоша”, пл. „Св. Неделя”, ул. „Съборна”, за да стигне до Ротондата „Св. Вмчк. Георги Победоносец“, зад която  е гробът на светеца. Тук се прочита акатистът на светеца, след което християните се помазват с елей от кандилото, което гори на гроба на св. Георги Софийски Най-нови. В храма се освещава петохлебие и се раздава на участниците в литийното шествие, които се прибират радостни от преизобилната Божия благодат.. 

Тропар, глас 4:

 С душа, ранена от любов към Бога ти, премъдри Георги славни, на неблагочестивите Христа Бога проповядваше и кривоверието турско с нозе потъпка; когато пък се украси с венеца мъченически, ти възлезе при небесните множества: моли Христа Бога да запази родината ти, този град и народа, който винаги се прекланя пред твоите подвизи.

 (Божественем желанием от юного возраста вес сам себе Господеви возложив, Христа Единаго от души возлюбил еси. И Того истиннаго суща Бога в Троице покланяема пред нечестивими турки проповедал еси: мучения венцем украсився, славне, к небесним востекъл еси ликостоянием. Премудре Георгие, моли Христа Бога сохранити Отечество твое. И спасти православний народ и град, иже твоя подвиги присно почитают).

 

СВЕТИ МЪЧЕНИЧЕ ГЕОРГИЕ СОФИЙСКИ НОВЕЙШИ, МОЛИ БОГА ЗА НАС!

IMG_6971 Всемирното Православие - ЖИТИЕ НА СВ. МЪЧЕНИК ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ Гробът на св. Георги Софийски Най-нови зад Ротондата

Послепис и снимки: Всемирното православие