iztochnik Всемирното Православие - ЖИВОНОСНИ И ЖИВОПРИЕМНИ ИЗТОЧНИК – СВЕТЛИ ПЕТЪКВ Светли петък на Пасхалната седмица честваме празника „Живоносни Живоприемни Източник”, който е свързан с обновяването на Константинополския храм „Живоносен и Живоприемен Източник”. Преданието разказва за един войник Лъв, който, бродейки в заблатена гориста местност край Константинопол, срещнал слепец, търсещ вода в горещия летен ден.

Лъв тръгнал да търси вода, когато чул от висините глас: „Влез по-навътре в гората и там ще намериш животворна вода. Дай от нея на слепеца да пие и намажи с калчица и вода от извора очите му, и той ще прогледне”.

Лъв се огледал и зачудил чий е този глас, когато чул отново гласа на Божията Майка: „Ти ще станеш цар и аз ще ти помогна да издигнеш тук, край този извор храм в моя чест и всеки благочестив, който с вяра прибегне към мен за помощ, ще я получи, а и всяко негово добро желание ще бъде изпълнено и всеки негов недъг ще премине”.

Всичко това се изпълнило! Лъв намерил наблизо водния извор, напоил слепеца, намазал очите му и той прогледал, а когато Лъв станал император, построил на това място великолепен храм в чест на Пресвета Богородица наречен „Живоприемен и Живоносен Източник”.

Светата Църква възпява Божията Майка като „Източник живоприемен и живоносен”, защото Иисус Христос се роди от Нея и дойде на земята като Спасителна и живоносна Светлина и умря като човек и възкръсна като Бог и със славното Си Възкресение победи смъртта и избави човешкия род от смъртните адови окови, а Майката Божия - първата обожена след Христовото Възкресение - приема от Божествения Си Син живителните сили на вечния живот и става извор на живот за всички човеци, които вярват в нейния Син и Го обичат.

Света Богородица приема у себе си благодатните води на вечния живот, превръща се в Извор на живот и носи живот благодатен и мирен на всички, които я почитат и обичат като своя Небесна Майка и се надяват на майчинската ѝ закрила. Затова и светата Църква, славейки Възкресението на Спасителя в Пасхалната седмица, на Светли петък възпява Божията Майка като “Живоприемен и Живоносен Източник”.

Много са животворните извори у нас и в Православния свят, които дават спасение и изцеление на вярващите в Христовото Възкресение. Майката Божия непрекъснато чудотвори и обсипва с благодатни дарове вярващите и не забравя и не оставя неразумните си чеда.

Майчице Божия, обдари и нас, пеещите и славещите те и вярно почитащи светлия Твой Празник „Живоносни и Живоприемни Източник”. Амин!

Jivopriemen%20izto4nik_3 Всемирното Православие - ЖИВОНОСНИ И ЖИВОПРИЕМНИ ИЗТОЧНИК – СВЕТЛИ ПЕТЪК