28414.p Всемирното Православие - ВЕЛИКАТА (СТРАСТНАТА) СЕДМИЦА – ВЕЛИКА СРЯДА

Припомня се многоценното миро, пролято върху главата на Христос от разкаялата се грешница. Успяла да влезе в дома, дето бил Христос, жената, носеща алабастрен съд с драгоценно миро, искала да засвидетелства почитта си към Него. В бързината, за да не ѝ се попречи на доброто намерение, счупила съда, по-лесно да разлее мирото.

Това не се одобрило и Иуда, като скъперник, възроптал под предлог, че по-добре би било мирото да се продаде и парите да се раздадат на бедните. А Христос казал да не я смущават, защото така Го приготвя за погребение, и за това ѝ усърдие ще се разгласи по цял свят. Тогава Иуда отишъл при иудейските първенци и уговорил предателството на Христос за 30 сребърника.

От тоя ден коленопреклоненията на молитва престават.

Тропар, глас 8:

Ето Женихът идва в полунощ и блажен е този раб, когото намери да бди, а недостоен ще е, когото намери униващ. Внимавай, прочее, душо моя, да не се от сън отеготиш и на смърт да бъдеш предадена, и вън от царството да се затвориш, но отрезви се, викаща: Свят, свят, свят си, Боже, с Богородица помилвай нас.

Кондак, глас 4:

Повече от блудницата, Благодетелю, аз беззаконствах, сълзи обилни никак не Ти принесох, но мълчаливо молещ се, припадам пред Тебе, с любов целувам пречистите Ти нозе, за да ми дадеш, като Владика, опрощение на дълговете, зовящ: Спасителю, избави ме от скверни дела.