conception_virgin Всемирното Православие - УСПЕНИЕ НА СВЕТА АННАИкона: Св. праведни богоотци Йоаким и Анна

Праведната Анна, майката на св. Богородица, била дъщеря на свещеник Матана и жена му Мария от Левиевото коляно, от рода на Аарон. Свети праведен Йоаким, син на Варпафир, бил потомък на цар Давид, на когото Бог обещал, че от семето на неговите потомци ще се роди Спасителя на света. Съпрузите Йоаким и Анна живели в Назарет Галилейски.

 

Те нямали деца до дълбока старост и цял живот скърбели за това. Налагало им се да понасят презрение и насмешки, тъй като в онова време бездетството се смятало за позор. Но те нито веднъж не възроптали и само горещо се молели на Бога, смирено уповавайки се на Неговата воля.

Веднъж по време на голям празник даровете, които праведният Йоаким донесъл в Йерусалим, за да ги принесе на Бога, не били приети от първосвещеник Рувим, който смятал, че бездетен мъж не може да принася жертва на Бога.

Това много опечалило стареца, и той, смятайки се за най-грешен от хората, решил да не се връща вкъщи, а да се засели в пустинно място.

Неговата съпруга, праведната Анна, научила на какво унижение е бил подложен мъжът ѝ и чувствайки се виновна за бездетството им, започнала в пост и молитва скръбно да моли Бога да ѝ дарува дете. В пустинното си уединение и постничество за същото просил от Бога и праведният Йоаким.

И молитвата на светите съпрузи била чута – Ангел им възвестил, че ще им се роди дъщеря, която ще бъде благословена от целия човешки род. По повеление на Небесния пратеник праведните  Йоаким и Анна се срещнали в Йерусалим, където по Божие обещание се родила благословената им дъщеря, наречена Мария.

Свети Йоаким си преставил пред Бога на 80-годишна възраст, няколко години след въведението на 3-годишната си дъщеря в Йерусалимския храм. Света Анна отишла при Господа на 70 години (според други източници – на 79 години), две години след него, провеждайки последните си години при храма, близо до дъщеря си.

Император Юстиниан II обновил храм в чест на св. Анна, тъй като праведната Анна се явила на бременната му съпруга. Тогава тялото на св. Анна и покривалото ѝ били пренесени в Константинопол.

Днес лявото стъпало на светицата се пази в скита "Св. Анна" на Света Гора, Атон като голяма скъпоценност - невероятно близка до св. Богородица, съответно до родения от нея по плът Господ, запазена биологична част, извор на множество чудеса.