0_8c7f0_df1044e4_L Всемирното Православие - СВЕТАТА ДЕВИЦА ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА


Св. великомъченица Марина била родом от Антиохия Писидийска, дъщеря на идолския жрец Едесий. Била на 12 години, когато за първи път чула за Христа и повярвала в Него. Още не била кръстена, но неустрашимо изповядвала вярата. Баща ѝ станал пръв неин гонител. На 16 години прекрасната девица отказала да стане жена на епарха Олимврий и той, озлобен, заповядал да я бият жестоко. 

Кръвта ѝ се леела, приковали я на стълб и раздирали тялото ѝ, хвърляли я в тъмница, но там раните ѝ заздравявали по чудесен начин. Била изранявана отново, опалвали я с огън (наречена е "огнената Марина", заради мъченията ѝ с огън и заради пламенната ѝ вяра), но крехкото момиче, укрепвано с Божията помощ, продължавало да слави Господа, Когото възлюбило повече от всичко.

Решили да я удавят, а тя се зарадвала, че водата ще ѝ послужи за така желаното кръщение. Хвърлили я в огромна каца с вода и мнозина, като видели как веригите ѝ паднали и бял гълъб закръжал над главата на девицата, повярвали и били убити. Накрая св. Марина била посечена с меч. Това станало през 270 г.

МОЛИТВА КЪМ СВ. ВЕЛИКОМЪЧЕНИЦА МАРИНА

О, света дево и великомъченице Марино, истинна невесто на твоя Жених Христос, пострадала в град Антиохия за вярата Христова, минала през огън и вода и въдворила се в Небесното Царство! Ти от ранна възраст, с цялата си душа и с цялото си сърце си възлюбила Христа, нашия Бог, желаейки на Него Едничкия да послужиш. Ти със силата на твоето благочестие, целомъдрие и праведност си просияла, като поживя свято и непорочно между наверните. Ти, изцелена дивно от раните с Божията благодат, си изумила мъчителите и множеството неверни си привела към познанието на Истинския Бог. Ти, с Божията сила, си потъпкала дявола, явил се пред твоите очи, и си приела благодатта да побеждаваш в борбата с врага на човешкия род. Ти си пресветъл светилник за цялата Църква Христова, усърдна молитвеница към Бога и бърза застъпница за всички прибягващи към тебе с вяра.

О, света Марино, ръководи ни към Небесното Отечество, дай ни ревност за спасението, насочи стъпките ни към изпълнение на Христовите заповеди, към пътя на духовния подвиг и поправяне на живота. Споменавай ни в твоята молитва, помогни на всички нас да живеем целомъдрено, праведно и благочестиво. Чуй ни, страстотерпице Христова и измоли от Човеколюбеца Бога да даде Той по твоето ходатайство мир и благоустроение на нашето Отечество, утвърждаване във вярата, благочестието и чистотата на всички православни християни, да ни укрепи в братска любов, да очисти нас, грешните, от скверноти и пороци, да ни запази от вражеското въздействие, да ни спаси със Своята благодат и да ни направи наследници на Царството Небесно, където заедно с тебе да прославим дивния в Своите светии Бог – Отца и Сина, и Светия Дух – сега и винаги, и во веки веков.

Амин.