13626332_1141556245902262_2417485484662372523_n%20-%20%D0%9A%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%20(2)%20-%20%D0%9A%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5%20-%20%D0%9A%D0%BE%D0%BF%D0%B8%D0%B5 Всемирното Православие - СЪБОР НА СВЕТИТЕ ДОРОСТОЛСКИ МЪЧЕНИЦИКогато през 927 г. Византия се съгласява да признае царската титла на българския владетел Петър I, тя е принудена да утвърди патриаршеското достойнство на българския първосвещеник. Престолът на първия български патриарх е именно в Дръстър.

Българската патриаршия е първата народностна патриаршия в християнския свят, основана и призната след петте древнопросияли патриаршески престола в Рим, Александрия, Антиохия, Йерусалим и Константинопол.

През 1871 г. Доростолска епархия е обединена с Червенска (дн. Русенска). На Петия църковно-народен събор на БПЦ, на 17 декември 2001 г., епархията е канонично възстановена. Неин митрополит става приснопаметният Доростолски митрополит Иларион. След разделянето на епархията дотогавашният Доростоло-Червенски митрополит Неофит – сега Български патриарх, остава само Русенски митрополит.

Доростолска епархия е основана върху кръвта и мъченическата смърт на древните светци-мъченици, пожертвали живота си за Христовата вяра през първите четири века след Христа, когато се е утвърждавало християнството в земите между Дунав и Стара планина. Между тях са Доростолските мъченици: св. Дасий, св. Емилиан, св. Квинтилиан, св. Дадас, св. Пасикрат, св. Виталиан, св. Валентиниан, св. Юлий, св. Никандър, св. Марциан, св. Максим, св. Исихий, св. Калиник, св. Кирил. За живота и мъченическата им смърт се знае малко.

Те се честват поединично в различни дни през годината. Приснопаметният Доростолски митрополит Амвросий се обърна преди няколко години към Светия Синод с молба да бъде утвърден един ден от годината, когато да се чества Съборът на светите Доростолски мъченици. Светейшият Български патриарх Неофит и Високопреосвещените архиереи, членове на Светия Синод, единодушно дадоха своето благословение и определиха третата неделя след Петдесетница да бъде денят в чест на Доростолските мъченици.

Изписана беше специална икона на новоучредения църковен празник, съставена беше служба и канон на Доростолските мъченици. Службата е съставена от йеромонах Юстин, брат на Зографския манастир Св. вмчк Георги Победоносец" в Света Гора, Атон. Редактирана е в манастира „Оптина пустиня” в Русия и представена на председателя на Богослужебната комисия при Светия Синод Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий и Св. Синод на БПЦ за одобрение.

Сега в катедралния храм „Св. апостоли Петър и Павел” в Силистра се съхраняват мощите на св. Дасий Доростолски, мощите на св. Марк и св. Юлий Доростолски,  на св. преп. Димитра Киевска, която е родом от Силистра, и др.

Икона, изобразяваща 21 Доростолски мъченици, беше осветена в деня на първото честване преди седем години. Обикновено на този ден в храма за поклонение се изнасят мощите на Доростолските мъченици св. Дасий, на св. Емилиан, св. Марк и св. Юлий, мощите на света преподобна Димитра Доростоло-Киевска и други доблестни изповедници и мъченици на вярата. Всички те са се подвизавали и пострадали в древната и славна Доростолска епархия във времената на едни от най-тежките гонения срещу Христовите последователи в Римската империя през първите четири столетия.

Всички те – светите мъченици Дасий, Емилиан и Квинтилиан, Дадас, Пасикрат и Виталиан, Валентиниан, Юлий и Никандър, Марциан, Максим и Исихий, Калиник и Кирил, и другите заедно с тях – общо над двадесет, известни понастоящем на Църквата Христови мъченици от Доростолската епархия, които като презряха земното и суетното, изпълниха докрай Божията воля и се увенчаха с венците на светостта.

Те са невидимо с нас и днес, като отправят своите молитви към Небесния Отец за тази епархия, за нашата Православна църква и за всеки, който с вяра и любов прибягва към тяхното молитвено застъпничество.

„О, всеблажени Доростолски мъченици, незаспиващи молитвеници за българската земя, молете се за нас, които ви призоваваме, да укрепи Господ нашата вяра против съблазните на този свят и да насади в нашата страна цветята на благочестието, за да се слави Бог в Светата Троица, Отец, Син и Дух Светий во веки веков. Амин!”

 (Със съкращения)