011091 Всемирното Православие - СТРАДАНИЕ НА СВЕТА ПРЕПОДОБНОМЪЧЕНИЦА ПАРАСКЕВА РИМЛЯНКА

Света преподобномъченица Параскева живяла в околностите на древния град Рим при управлението на император Антонин (римският император Антонин Пий царувал от 138 до 161 г.). Тя била единствена дъщеря на родителите си и се упражнявала в изучаването на Свещеното Писание. Когато родителитеѝпочинали, тя раздала имуществото си на бедните, приела монашество и подражавайки на светите апостоли, започнала да обикаля и да проповядва за Христос, при което обърнала много езичници към истинската вяра.

Затова иудеите я наклеветили пред императора, който заповядал да я заведат при него и след като тя не обърнала внимание нито на убеждаванията, нито на заплахите, и не пожелала да се отрече от Христос, заповядал първо да надянат на главата ѝ нажежен шлем, а след това да я хвърлят в меден котел, напълнен със силно кипящо масло и катран, но светата по чудесен начин останала невредима от всичко това и като извършила чудо*, обърнала към вярата в Христа император Антонин и тези, които били с него.

Пусната след това на свобода, света Параскева се отправила от Рим към други градове и навсякъде проповядвала за Христа. Като пристигнала в един град, в който царувал някой си Асклипий, тя била заведена при него. Като се убедил, че светицата няма да промени мислите си, царят заповядал да я отведат извън града при една живееща в пещера и хвърляща всички в ужас огромна змия, за да я погуби, но тя направила кръстен знак и от това змията се разкъсала на две части. След това Асклипий и тези, които били с него, повярвали в Христа.

Пусната отново, светицата започнала да обикаля по всички градове и страни и да проповядва Христовата вяра. Като пристигнала в един град, в който царувал друг цар, на име Тарасий, тя била заведена при него на съд и започнала да проповядва за Христа. Тогава той я подложил на многобройни и жестоки мъчения, но като не можал да я застави да се отрече от Христос, заповядал да отсекат с меч честната ѝ глава**.

+   +   +   +   +

* В синаксара на Никодим, където повестта за преподобномъченица Параскева е изложена подробно, за това чудо се казва следното: „Хвърлена в котел с кипящо масло и катран и останала невредима, светицата нарочно опръскала с капки от нажежената течност очите на любопитния император Антонин и го ослепила, а после по негова молба му възвърнала загубеното зрение“.

** Годината на смъртта на света мъченица Параскева е неизвестна. Поклонникът Антоний видял мощите ѝ в Константинопол през 1200 година, а църквата ѝ съществува там и досега. Тя се намира на лявата страна на Златния Рог, в местността Хаскьой.

 

 ______________

26 юли, когато се чества паметта на св. мъченица Параскева Римлянка, е празник на черноморския ни град Равда, където има едноименен храм. На този ден там се отслужва тържествена света литургия.